MREŽA ZA SEBE

Takozvani RUNET je uspešno testiran i Rusija je spremna da se isključi sa World Wibe Web-a, ako i kada za to dođe vreme. Putin je prezadovoljan.

 

Rusija je završila niz testiranja kojima je proverila da li može njen internet (RUNET) da funkcioniše u slučaju da se razdvoji od svetskih provajdera, rekao je zamjenik ministra za informisanje Aleksej Sokolov.

runet

Provera na specijalno dizajniranim mrežama trajala je nekoliko dana, a sprovedena je u skladu sa „Zakonom o suverenom internetu“, usvojenom u novembru, kao odgovor na ono što Rusija naziva „agresivnom prirodom“ američke kibernetičke bezbednosne strategije.

„Naš je cilj bio da se omogući neprekidna internet usluga na ruskoj teritoriji pod svim uslovima“, rekao je Sokolov novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo postignutim testiranjima.

Ishod provere pokazao je da su vladine agencije i operateri komunikacijskih usluga spremni efikasno da odgovore na pretnje i osiguraju da internet i komunikacija efektivno funkcionišu“, rekao je Sokolov.

Cilj – stabilan rad u svim uslovima

Prema Zakonu o suverenom internetu državne institucije i bezbednosne službe, kao i teleoperateri, aplikacije za dopisivanje i e-mail moraju da učestvuju u testiranjima, koja ne utiču na internet korisnike.

Ministarstvo informisanja izradiće izveštaj o ishodima testiranja koji će pregledati predsednik Vladimir Putin, dodao je Sokolov.

Reč je o tome da se u posebnim područjima ispitaju mehanizmi reagovanja na „pretnje“ stabilnom i sigurnom radu interneta u Rusiji, saopštilo je rusko ministarstvo komunikacija.

Ruska državna televizija Rosija 24 objavila je da ispitivanje traje već dve sedmice na različitim nivoima.

„Naš je zadatak da sve uvek funkcioniše“, ocenio je Sokolov.

Kako navodi Kremlj, zakon treba da zaštiti „ruski segment“ interneta u slučaju odspajanja od velikih svetskih isporučilaca u Evropi i u Sjedinjenim Državama.

Putin: Slobodno i suvereno nisu u suprotnosti

Svrha je da se omogući rad državnih službi i ruskog bankovnog sektora u slučaju rata i velikih kibernetičkih napada.

„Slobodan internet i suveren internet su dva pojma koja nisu u suprotnosti“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na prošlonedeljnoj godišnjoj pres konferenciji.

Zakon treba osigurati da „imamo vlastite resurse koji se mogu aktivirati kako ne bismo bili odsečeni od interneta“, dodao je Putin.