OSTRVA I OKOLINA

Konfuzija u Velikoj Britaniji sastoji se od pojmova Ujedinjeno Kraljevstvo, Engleska, britanska ostrva, komonvelt…

 

Svi ovi pojmovi poklapaju se jedni s drugim, ali su međusobno potpuno različiti. ujedinjeno kraljevstvo

ujedinjeno kraljevstvo

ENGLESKA (England). To je država koja se nalazi u Velikoj Britaniji i čini sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva.

VELIKA BRITANIJA (Great Britain). To je najveće ostrvo u okviru Britanskih ostrva i sačinjena je od država Engleske, Škotske i Velsa.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO (United Kingdom). To je država koja predstavlja federaciju Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske. Obuhvata Veliku Britaniju i Severnu Irsku (deo ostrva Irska).

BRITANSKA OSTRVA (British Islands). To je grupa ostrva koja se sastoji iz Velike Britanije, Irske, Ostrva Čoveka, Hebridi arhipelaga, ostrva Kanala i još oko 6.000 manjih ostrva.

Ponegde se čak pravi razlika i između BRITANSKIH OSTRVA (British Isles) i BRITANSKOG ARHIPELAGA (British Islands). Arhipelag je širi pojam i obuhvata i Irsku.

Idemo dalje.

BRITANSKE PREKOMORSKE TERITORIJE (British Overseas Territories – BOTs, United Kingdom Overseas Territories – UKOTs ili samo Overseas Territories – OTs). To su teritorije koje se nalaze pod upravom i suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva. Postoji 14 Prekomorskih teritorija, među kojima su i Bermudi, Gibraltar, Britanska Devičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva itd.

KRUNSKE ZEMLJE KOMONVELTA (Commonwealth Realm). To je grupa od 16 suverenih država koje priznaju brinaskog monarha (kraljicu Elizabetu II) kao svog monarha i šefa države. U svakoj od ovih zemalja, britanska kraljica postavlja svog Generalnog Guvernera, na osnovu nezvaničnog predloga predsednika vlade odgovarajuće države. Između ostalog, u Krunske Zemlje Komonvelta spadaju i Australija, Novi Zeland i Kanada.

KOMONVELT NACIJA ILI BRITANSKI KOMONVELT (Commonwealth of Nations, British Commonwealth ili samo Commonwealth). To je grupa (tačnije: međuvladina organizacija) od 53 zemlje koje su bile nekadašnje britanske kolonije. Na čelu Komonvelta tradicionalno se nalazi britanski monarh, a to je trenutno kraljica Elizabeta II. Kraljica predstavlja simbol jedinstva država Komonvelta i nema nikakvu suštinsku izvršnu moć. Zemlje Komonvelta su povezane zajedničkom istorijom, kulturom, jezikom i vrednostima demokratije i ljudskih prava. Promovišu se Igrama Komonvelta, koje se odigravaju na svake četiri godine. Glavne institucije su Sekretarijat Komonvelta i Fondacija Komonvelta. Trenutni predsedavajući Britanskog Komonvelta je britanski premijer Boris Džonson.

SAD nisu članica ni Krunskih Zemalja Komonvelta, ni Komonvelsta Nacija. SAD su objavile nezavisnost 1776. godine, a nezavisnost im je priznata 1783. godine.

Preuzeto sa FB profila Igora Lazarevića