APOTEKARI – STRUKA INOVACIJE

Neretko se dešava, i na globalnom planu, a i kod nas, da se korisnici lekova oslanjaju na to šta im savetuju apotekari, pre nego na reči doktora. Iz tog razloga su farmacija i apotekarstvo poslednjih decenija doživeli pravu transformaciju.

 

U tom cilju, apoteke rade sve što je do njih da bi održale status – radnici su visoko obučeni, asortiman se barem utrostručio, smene su produžene ili rade celu noć…

apotekari

Istraživanje koje je sproveo Drug Channels Institute pokazalo je da su ukupni prihodi apoteka u 2015. iznosili 364 milijarde dolara, što je za 12% više u odnosu na prethodnu godinu, a ovaj trend je nastavio da beleži ekspanziju. Na osnovu tog istraživanja, između ostalog, došli smo do zaključka kako je apotekarstvo uvelo inovacije u svoje poslovanje i transport, te je danas jedna od najuspešnijih grana lake industrije na svetskom nivou.

#1 Koriste savremene informacione tehnologije

Najuspešnije apoteke u svoje poslovanje uvele su CRM (customer relationshim management) softvere, pa imaju podatke o svojim korisnicima, njihovim potrebama i navikama. Uveli su loyalty programe i kartice, obezbedili popuste.

Iskoristili su i ekspanziju društvenih mreža, te na svetskim i domaćim primerima možemo videti kako komuniciraju sa svojim potrošačima, što osim direktno na prodaju, utiče i na jačanje samog brenda.

#2 Podstiču jačanje poverenja pacijenta prema lekaru

Najpametniji trgovački lanci shvataju da pacijenti mogu da posete nekoliko različitih lekara i zdravstvenih sistema, ali verovatno koriste jednu apoteku dugi niz godina. Apotekari ovde mogu da igraju ključnu ulogu: pružaju više pojedinačnih konsultacija i informativnih sesija pacijentima.

Na primer, farmaceuti kompanije Kmart obučeni su za upravljanje lekovima i nude stalne individualne konsultacije. Health Mart, sa 3.865 lokacija, nudi prilagođeni veb sajt i mobilnu aplikaciju prilagođenu potrošačima koji uključuje i informacije o nabavci i transportu lekova. Kroger nudi obuku za pacijente sa različitim ciljevima, uključujući fitnes, ishranu, upravljanje težinom i prestanak pušenja.

#3 Bezbednost stavljaju na prvo mesto

Uprkos modernizaciji i razvoju tehnologije, mnogi segmenti poslovanja, poput transporta, nailaze na izazove, na koje se često ne može uticati.

U mnogim zemljama, jedan od glavnih izazova su gužve na graničnim prelazima. Kad pričamo o transportu, recimo u slučajevima kada se prevozi osetljiva i kvarljiva roba, farmaceutske kompanije i lanci apoteka ovo nisu „prepustili slučaju“. Za dobavljače su odabrali prevoznike sa visokim kredibilitetom, koji koriste moderne softvere za praćenje i navigaciju vožnje. Osim toga, za skladištenje koriste plastične kutije visokog kvaliteta i bezbednosti.

farmacija transport

Kompanija Schoeller Allibert se ovde pokazala pouzdanim partnerom, jer decenijama razvija dizajn, sigurnost i funkcionalnost svojih proizvoda za skladištenje i transport. Pored navedenog, njihovi proizvodi se mogu lako pakovati i slagati, čime se štedi prostor u logistici i skladištenju, što je doprinelo da ih apotekari koriste i u maloprodaji i e-trgovini.
Uz ovo, farmacija pažljivo prati potrebe tržišta, te tako poslednjih godina u svetu, a ponegde i kod nas, možemo videti specijalizovane apoteke, usmerene potrebama određenih kupaca (deca, dijabetičari, korisnici „prirodne medicine“).

Neki su otišli toliko napredno da svojim korisnicima nude skrining preglede i rutinsku negu. Amerikanci posećuju maloprodajne klinike više od 10,5 miliona puta godišnje. Očekuje se da će potražnja nastaviti da raste dok potrošači traže povoljnije opcije nege. Kroger, na primer, ima ukupno 165 „malih klinika“ koje pružaju vakcinacije i dijagnostiku/lečenje manjih oboljenja na maloprodajnim mestima.

Koji zaključak možemo izvući iz ovih trendova? Pa, jedna stvar koju mnoge najbolje apoteke u maloprodaji imaju zajedničko je njihov napor da pojednostave i automatizuju svakodnevne zadatke poput popunjavanja recepata, praćenja pacijenata, dopunjavanja podsetnika i drugog potrebnog izveštavanja. Ovo „oslobađa“ farmaceuta da se usredsredi na ono što je zaista važno – angažovanje pacijenata na poboljšanju njihovog iskustva u nezi i na kraju njihovih zdravstvenih rezultata.