VISOKE POTPETICE

Visoke potpetice, da li ugrožavaju zdravlje žena? Koje su posledice visokih potpetica i kako utiču na stopala, kukove i kičmu?

Visoke potpetice su sa početkom 17, veka bile obeležje aristokratije. Tako je nastao termin „živeti na visokoj nozi”.

Visoke potpetice - da li ugrožavaju zdravlje i kičmu žena

Žene ih vole jer čine da se osećaju lepima, visokim i daju im samopouzdanje. Muškarcima sa druge strane, žene izgledaju primamljivije u njima. Štikle su postale integralni deo naše kulture i mode. Predstavlja simbol žena širom sveta.

Čak tri četvrtine žene u razvijenom delu sveta nosi štikle redovno. Međutim, da li postoje problemi sa nošenjem visokih potpetica?

Potpetice su loše po zdravlje žena

Svaka žena izgleda veoma privlačno u visokim potpeticama. Štaviše povećavaju libido, a muškarce jednostavno ne ostavljaju ravnodušnim. Međutim, Britansko udruženje ortopeda kaže da čak četvrtina žena nosi visoke potpetice skoro svaki dan, što može prouzrokovati zdravstvene tegobe.

Istraživači navode brojne, moguće opasnosti po zdravlje žena koje često nose visoke štikle i najčešće su povezane sa deformitetima donjeg dela tela. Ukoliko su potpetice visoke 8cm stopalo trpi pritisak od 4 kg/mm3.

Poređenja radi ovaj pritisak je dva puta veći u odnosu na stopalo slona koje trpi pritisak od 2 kg/mm3. Slepim praćenjem trendova, mlade žene i devojke rizikuju da kasnije u životu imaju posledice kako na kičmi, tako i na nogama.

Posledice visokih potpetica na stopala

Visoke štikle postavljaju stopala na neprirodan položaj, koji stvara veliki pritisak, uzrokujući bol akutno, a hronično su mogući i deformiteti stopala. Nošenje visokih štikli negativno se odražava na stopala.

Najčešće posledice su: Artritis, čukljevi, bol u prednjem delu stopala, žuljevi , zadebljanje kože, skraćene Ahilove tetive, kandžasti ili čekić prsti, urastanje noktiju, Morton neurom i sl.

Nije samo prednji deo stopala ugrožen zbog visokog pritiska. Takođe peta, usled konstantnih iritacija podleže promenama, poznate i kao Haglundova peta (koštane izbočine). Idealna visina potpetice je 2cm, jer je opterećenje na prednjem delu stopala i peti ravnomerno raspoređeno 50:50% .

Visina ne bi trebalo da bude veća od 5cm. Pritisak i opterećenje koje se stvara je 57% na prstima, a 43% na petama.

Najbolji Sweden bitter - najbolja Švedska grančica - odlična Švedska gorčica

Da li Vam je poznato da štikle ne izazivaju samo hronične probleme sa stopalima, već i dovode posledično do bolova u mišićima noga i ledja. Štaviše, visoke potpetice imatju uticaj na Vaša kolena, karlicu, kukove, ledja, menjajući njihovu fizionomiju, a samim tim i fizionomiju cele osobe.

Štikle mogu uticati na držanje osobe, zato što telo mora da se uravnoteži sa nagibom koje štikle prave. Tako, štikla od 2,5 cm naginje telo za oko 10 stepeni.

Kako telo čoveka ima mogućnost prilagođavanja, telo se menja od prstiju do kičme. Na visinama većim od 5cm, telo se naginje za više od 20 stepeni, što znači da bi žena održala normalan položaj prilikom hodanja, mora da savija kolena.

Vremenom mišići buta bivaju sve zategnutiji, isto tako karlica se naginje unapred i kičma dobija zakrivljenost. Sa pravom se postavlja pitanje ali da li je dugoročno ispravno takvo stanje?

Kao posledica svega ovoga, ligament se sa jedne strane skraćuju, sa druge izdužuju. Težina dominantno prelazi na prste, kolena su pod opterećenjem, pa se javljaju hronični problema sa kolenima.

Sve ovo dovodi do toga, da karlica nije u svom prirodnom položaju. A ako karlica nije u idealnom položaju, posledice trpi celo telo. Kako karlica nije na svom mestu, posledice su nestabilniji zglobovi, neravnoteža, česte povrede.

Šta se dešava sa člancima

Dugotrajni efekata nošenja štikli uključuje skraćene tetive skočnih zglobova, što dosta negativno utiče na hodanje. Ovakve potpetice primoravaju članke da se saviju unapred, što može ograničiti i cirkulaciju krvi i uzrokovati nekoliko neprijatnih stanja, pa čak i proširene vene.

Kolena i kukovi. Problemi?

Visoke štikle izlažu kolena dodatnom pritisku tokom hoda, što dovodi do oštećenja kolena. Isto je i sa kukovima jer su primorani na neprirodne pokrete dok se krećemo u visokim potpeticama, što može uticati na zdravlje žena u kasnijim godinama.

A šta je sa leđima

Bol u leđima je takođe čest kod žena koje redovno nose visoke potpetice jer neprirodno držanje tela zamara kičmu i mišiće donjeg dela leđa, često rezultirajući sa hroničnim bolom donjeg dela leđa.

Povrede

Dok hodate u štiklama uvek postoji verovatnoća od pada. Hod u visokim potpeticama je dosta teško. Česta su i uganuća, a kao posledice padova česte su i povrede drugih delova tela.

Izvor: Prirodanadar.rs