„RUSKI CAR“

Nekadašnja kafana, a kasnije restoran „Ruski car“, koji je ime dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova 1890. godine, ponovo uslužuje Beograđane i turiste koji su u poseti glavnom gradu Srbije.

 

Ugostiteljski objekat „Ruski car“ nalazi se u strogom centru Beograda u zgradi izgrađenoj između 1922. i 1926. godine koja predstavlja spomenik kulture od velikog značaja.

ruski car

U međuratnom periodu restoran je važio za otmeni beogradski lokal u kome su se okupljali predstavnici građanskog društva i intelektualna elita.

Suvlasnik „Ruskog cara“, maneken Vladimir Vuksanović, rekao je da je „Ruski car“ baš falio Beogradu i nada se da će opet postati omiljeno mesto među Beograđanima i turistima.

„Ovo je simbol grada Beograda koji je baš nedostajao sve ovo vreme dok nije radio. Nastao je još 1890. godine, to je bila kafana u zgradi dosta manjoj od ove postojeće i odmah je postala mesto gde se okupljala beogradska elita. Ne vidim razlog zašto to ne bi bilo tako i sada“, kazao je Vuksanović.

Vuksanović, koji je uz pomoć poslovnog partnera došao na ideju da zakupe prostor i ponovo ožive kultni beogradski lokal, rekao je da je „Ruski car“ sačuvao i svoj stari sjaj.

„Falilo je nešto ovako gde ćemo mi Beograđani da kažemo turistima da odu i da probaju dobar kolač, ali i da uživaju u dobroj kafi i atmosferi, zato što to ovaj lokal poseduje. Mislim da je izgled samog lokala jedinstven, očuvano je sve što je nakada krasilo ovaj lokal – stubovi, lusteri, i zavod za zaštitu spomenika je to zaštitio. Ovo je sve što treba jednom turisti u centru grada“, kazao je Vuksanović.

Originalni enterijer promenjen je prilikom rekonstrukcije početkom 60-ih godina 20. veka kada je u ovom prostoru otvoren prvi restoran sa samousluživanjem „Zagreb“.

Gosti „Ruskog cara“ tokom decenija bili su znameniti pisci, umetnici, glumci, kompozitori, vojni i politički lideri, a omiljeno mesto ponovo otvara svoja vrata za sve one koji žele da osete pravi duh Beograda.

Zatvorio se prvi put 2012. godine i to posle dugih 122 godina kontinuiranog rada, a onda je postao restoran Vapijano. Ubrzo je i on bio zatvoren, a lokal je bio prazan neko vreme. Sada je ponovo zasijao, i vratio mu se stari prepoznatljivi naziv koji je dobio u čast ruskog imperatora Aleksandra II Nikolajeviča Romanova.

Objekat u kome se nalazi „Ruski car“ izgrađen je između 1922. i 1926. godine.

Reč je o spomeniku kulture i nalazi se pod zaštitom države.

Izvor: Mondo.rs