KROV POD HRISTOVOM ZAŠTITOM

Vladika Nikolaj pisao je o postavljanju krstova po kućama i njivama. U pitanju je zakrštavanje, drevni običaj srpskog naroda koji je još uvek ponegde veoma živ.

 

Ovako je sveti vladika Nikolaj pisao o zakrštavanju:

U mnoge krasne običaje, koje naš hrišćanski narod ima, spada i običaj koji se naziva zakrštavanje, to jest, postavljanja krstova na kuće, na bašte, vinograde i njive.

zakrštavanje

Obično se postavljaju krstovi od leskova drveta.

Negde se krstovi postavljaju na Đurđevdan, negde na Spasovdan, a negde opet na oba ta praznika i to pre rođenja Sunca.

Krst je zastava Hristove pobede nad svakim zlom. I kad ljudi postavljaju krstove po svome imanju, oni postavljaju Hristovu pobednu zastavu, od koje se straše i beže sve pogubne protivničke sile, tajne i javne.

Narod to zna iz iskustva. Narod zna, da štogod stavi pod zaštitu krsta i što pokropi osvećenom vodicom, to se drži i to uspeva i napreduje, s pretpostavkom da se živi pravedno i pošteno.

Ovo mogu poricati samo oni koji nemaju narodnog iskustva, oni koji nisu probali, a prave se da nešto znaju bolje od naroda.

Mi verujemo da kao god što jedna njiva, zakrštena krstom i pokropljena osvećenom vodicom, biva sačuvana od gradobita, od gusenica i skakavaca, isto tako može biti i cela država na taj način sačuvana od neprijatelja ma koliki i ma koji oni bili.

Zbog te naše nepokolebljive vere, koja se potpuno poklapa sa narodnom verom, potvrđenom iskustvom, preporučujemo našem sveštenstvu, da u tri praznična dana na službama pre Đurđevdana opomene narod, da ove godine nipošto ne izostavi postavljanje krstova na kućama i po njivama, baštama, trlima, vinogradima, voćnjacima.

A i same starešine crkvi i manastira ovo da izvrše na crkvenoj molitvi.

Onaj ko to bude izvršio, primiće dvostruk blagoslov od Boga, jer dvostruku korist čini, i sebi i celoj našoj zemlji, stavljajući sve pod svemoćnu zaštitu krsta, ove pobedonosne zastave Hrista Gospoda.