MITROPOLITOVA EPISTOLA

Zaveštajno pismo Svetog Vasilija Ostroškog datira iz 1665. ili 1966. godine, u kojem on beleži šta je radio tokom svog monaškog života u poznatom manastiru.

 

Zaveštajno pismo čuvenog našeg sveca glasi ovako:

„Vasilije, milošću Božijom, mitropolit Zahumski i Hercegovački,

zaveštajno pismo

Pišem zbog potvrde istine, da znaju hrišćani kako bijah neko vrijeme u Ostrogu, u pustinji. I priložih ovdje dragovoljno svoj trud. I svoj imetak ne poštedjeh Boga radi i milosti Svete Bogorodice. I obnovih iza neko bratstvo, kao što se samo djelo pokazuje sobom.

Mnogi mi pakost činjahu, ali Bog pomoćnik meni bješe u svakom djelu dobrom. I pišem na uznanje služiteljima crkvenim, koji poslije mene služite Bogu i Svetoj Bogorodici u Ostrogu, u studenoj stijeni. Toplote radi Božije, da znate i vi i hrišćani koji poslije mene budete, da kupih Velji Do za dvanaest i po groša. I Spižića zemlju u Dobrom Polju, od puta do rijeke, i s jazom, za dva groša, a što je njegovo bilo pod lozom, to je priložio crkvi. I da sam kupio Zanuglicu od Milanovića, od Raiča i od Vumila za groš i bukilu pšenice – bijaše pšenica skupa. I od Petra Živkovića da sam kupio Zanuglicu za dva groša, a više da sam mu dao, vidi Bog i Sveta Bogorodica.

To sve priložih i dadoh crkvi u Ostrogu za ishranu i utjehu bratiji. Tamo gdje mi je drugi trud i imetak, koji priložih i dadoh za svoju dušu od svoje usrdnosti, tu neka je zajedno i ovo višepisano. Sve predadoh u ruke Višnjeg Boga i Svetoj Bogorodici.

Anatema:

Kupih Velji Do i sve Vladovića i Zanuglice. Bog je svjedok. I ko bi pokušao da nešto otme od manastira, oteo Gospod Bog takvom razoritelju njegov dom, kuću, i stoku sa sinovima i sav njegov imetak da mu Gospod Bog zatre i raspe odjednom u vjekove. Amin.

Da njegov dom nastrada u vjekove. Amin.“