ŠTA JE TO ZRELA KOŽA?

Uraditi sve što je u vašoj moći da se izborite za njeno zdravlje i lepotu. Borba protiv znakova starenja jedna je od najaktivnijih borbi današnjice.

 

Ideali lepote su takvi da postavljaju visoke izazove pred osobe u zrelim godinama. Zrela koža je specifična jer sadrži manjak supstanci poput kolagena, koje su u mlađim danima zaslužne za elastičnost našeg lica.

zrela koža

Zbog toga se nezi zrele kože mora drugačije pristupati, poštujući nekoliko važnih postulata. Navodimo najčešće probleme zrele kože i savete kako da se izborite sa njima.

Dehidriranost kože

Zrela koža odlikuje se smanjenim volumenom i smanjenjem količine supstanci zaslužnih za zadržavanje vode u svojim ćelijama. Jedna od takvih supstanci je hijaluron. Hijaluron je supstanca koja potpomaže vlaženje kože  – ona, opisno rečeno deluje kao sunđer – upija vodu i čini da koža ostane vlažna i mekana bar neko vreme. Zbog toga je važno pri odabiru krema i seruma za lice i telo birati one koji sadrže ovaj sastojak u sebi. Osim hidratacije koja dolazi spolja, zreloj koži je neophodna i hidratacija iznutra, a ona se postiže isključivo uz pomoć zdrave ishrane i unosa velike količine vode na dnevnom nivou.

Staračke pege

Bore su karakteristika zrele kože protiv kojih se svi negom lica i tela bore svakodnevno.Ipak, naše godine ne otkrivaju se samo preko bora. Staračke pege su tip hiperpigmentacija koji se pojavljuje kod starijih od 40 godina i nastaje na područjima koja su često izložena sunčevom zračenju. Borba protiv hiperpigmentacija ovog tipa mora biti sistematična i usmerena direktno na kritična područja. Laserski tretmani su najefikasniji način odstranjivanja staračkih pega, a jedan od najpopularnijih tretmana koji deluju na pege je popularno lasersko podmlađivanje. Lasersko podmlađivanje područja tela poput šaka je odličan izbor zato što deluje u više smerova, pa ne rešava samo problem staračkih pega već i opuštenosti kože.

Disbalans masnoće kože

Još od tinejdžerskih dana imamo sklonost da masnoću kože i sebum vidimo kao neprijatelje. To se posebno ogleda u činjenici da mnoga sredstva za čišćenje lica sadrže alkohole koji remete lučenje sebuma. Na isti način na našoj koži se ponašaju i sapuni i veliki broj hemijskih supstanci koje se nalaze u sastojcima krema koje koristimo. Sebum je u umerenoj količini zapravo neophodan našoj koži jer predstavlja zaštitu od svih štetnih uticaja okoline. On je takođe zaslužan za PH ravnotežu naše kože. Zreloj koži je neophodan sebum kako se ne bi sušila, pucala, i kako se naše bore ne bi produbljivale. Zbog toga je jako važno izbeći disbalans kože koji nastaje veštačkim smanjenjem sebuma. Ovo ćemo postići time što pažljivo čitamo sastojke kozmetičkih proizvoda, u širokom luku zaobilazimo agresivne hemijske sastojke, a okrećemo se prirodnim uljima. U situacijama kada je količina sebuma već ugrožena, posebno ukoliko imamo suvlji tip kože, važno je kožu “zamastiti” uljima poput kokosovog, maslinovog ili arganovog koja će vratiti naše lice i telo u ravnotežu.

Vidljivost bora i otoka oko očiju

Ni najmarljivija i najredovnija nega ne mogu se uvek izboriti sa vidljivošću znakova starenja na našem licu. Tamni kolutovi ispod očiju, kao i bore smejalice ili one na čelu nastale višegodišnjim mrštenjem posledice su našeg načina života i nisu obavezno loši. Ipak, moguće je umanjiti ih. Tretmani poput mezoterapije direktno se odražavaju na smanjenje vidljivosti ovakvih posledica starenja. Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje koktela minerala, vitamina, hijaluronske kiseline i sličnih sastojaka koji povoljno deluju na kožu u mezoderm, čime se koža hidrira, povećava se njen volumen i elastičnost, pospešuje sjaj, a vidljivost pigmentacija na koži i finih bora se značajno smanjuje. Osim toga, pojedine maske za lice koje možemo napraviti u kućnoj radinosti, poput maske sa kafom, ili pilinzi, povećavajući prokrvljenost ćelija lica čine da izgledamo mlađe makar kratkotrajno.

Naša koža na neki način odaje naš način života, i zbog toga je važno prihvatiti promene na njoj kao neminovne, ali i uraditi sve što je u našoj moći da se izborimo za njeno zdravlje i lepotu.