JEDINSTVENI SISAR – AUSTRALIJSKI KLJUNAR

Stručnjaci u svom izveštaju navode da je australijski kljunar pred izumiranjem, odnosno da je budućnost ove vrste koja je endemska za istočnu Australiju i Tasmaniju veoma sumorna.

 

Naučnici sa Univerziteta Novi Južni Vels upozorili su da će australijski kljunar pasti na alarmantnih 66 procenata do 2070. zbog klimatskih promena.

australijski kljunar

Australijski kljunar je jedinstvena vrsta sisara jer, za razliku od ostalih, na svet ne donosi žive mlade, već polaže jaja, a s obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, australijski kljunar (platipus) mora da se prilagodi velikim promenama temperatura tokom godišnjih doba.

U svom izveštaju stručnjaci navode da je budućnost ove vrste, endemske za istočnu Australiju i Tasmaniju, „sumorna“.

Glavni autor studije, profesor Gilad Bino kaže da je u južnoj Australiji, gde je ovaj čudnovati kljunar ranije živeo, sada „praktično istrebljen“.

Njegov kolega i koautor studije profesor Ričard Kingsford kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije kljunara u Australiji, s obzirom na to da su presušile reke, njihovo prirodno stanište.

Autori istraživanja, objavljenog u stručnom listu Biological Conservation, ističu da je gubitak staništa izazvan prvenstveno ljudskim delovanjem, izgradnjom brana i raskrčavanjem zemljišta, kao i klimatskim promenama.

„Australijskog kljunara su do ivice istrebljenja dovele reke pune pepela i nedostatak kiseonika u oblastima gde ovi sisari žive“, rekao je Bino i dodao da se hitno moraju preduzeti mere kako bi se sprečio nestanak ove životinje.

Stručnjaci predviđaju da će zavisno od klimatskih promena i jačine suša kljunari izumreti u oko 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutno žive.

Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji su rezultirali ekološkom katastrofom koja preti još nekim životinjskim vrstama, uključujući koale i kratkorepe valabije.

Izvor: Mondo