BOTOKS ZA FISURU

Kako se koristi botoks za fisuru i lečenje analne fisure. Kako se sprovodi lečenje analne fisure inekcijom botoksa i u kojim slučajevima

Analna fisura je linearni ulkus epitela kože koji se javlja na samoj analnoj ivici i ulazi u analni kanal, ispod zupčaste linije. Analne fisure su česte, iako se tačan broj obolelih ne zna s obzirom da mnogi pacijenti svoje tegobe pripisuju postojećim hemoroidima i sami se leče.

Najčešće se analna fisura javlja u 2-4 deceniji života sa jednakom zastupljenošću među polovima. Većina fisura je postavljena pozadi (90%) a kao dominantnu tegobu daje bol prilikom defekacije, pražnjenja i / ili krvarenje.

Sastavni deo fisure je hipertonija (pojačan tonus) unutrašnjeg analnog sfinktera (mišića). Nije poznato da li je hipertonija uzrok ili posledica fisure. Brojne strategije lečenja hronične analne fisure upravo su fokusirane na smanjenje ovog tonusa. Zbog toga su injekcije botoksa primenjive kod lečenja fisure.

Botoks za fisuru - lečenje fisure botoksom inekcija-botoksa

Početni tretman lečenja fisure usredsređen je na konzervativne mere, poput analgetika, povećanja dijetalnih vlakana u ishrani, održavanja odgovarajućeg unosa tečnosti i laksativa. Lečenje počinje upotrebom krema za fisure, topikalni gliceril trinitrat (GTN) 0,4% i diltiazem 2%.

Ukoliko ovakvo lečenje fisure ne dovede do izlečenja, a pacijent nije za operativno lečenje ili se ono ne preporučuje, preporučuje se terapija Botulinum toksinom (Botoks) – koristi se botoks za fisuru.

Botoks za fisuru

Botulin-toksin (BT) je otrov koji stvara bakterija Klostridijum botulinum.  Ovaj toksin izaziva bolest poznatu kao botulizam. Bolest je bila smrtonosna pretnja vekovima.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka percepcija prema botoksu kao otrovu potpuno se promenila kada je otkriven njegov terapijski potencijal. Vremenom, Botoks i fisura su se povezali u terapijskom tretmanu fisura.

Otkriveno je sedam vrsti botulinskog toksina različitih antigenih svojstava koji su označeni slovima od A do E. U medicinskoj praksi koristi se tip A, a u poslednje vreme i tip B. BTKS-A je proizvod anaerobne bakterije Clostridium botulinum.

Važno je napomenuti da su doze koje se koriste u lečenju 20 puta manje od potencijalno opasnih doza, zbog čega nema bojazni o njegovom toksičnom efektu.

Botoks kao lek se godinama koristi u lečenju stanja koja nastaju zbog prejake mišićne aktivnosti, kao što su mišićni spazmi kod osoba sa povredama kičmene moždine. Poznata je njegova upotreba u estetskoj hirurgiji gde se najčešće primenjuje u cilju korekcije bora na licu.

Za lečenje fisura, injekcije botoksa apliciraju se oko anusa, u unutrašnji analni sfinkter, čime se smanjuje grč mišića. Posledično, delovanje botoksa smanjuje bol i povećava dotok krvi u fisuru, što doprinosi njenom bržem zarastanju.

Ubrizgavanje botulinskog toksina u unutrašnji sfinkter stvara privremenu „hemijsku sfinkterotomiju“, omogućavajući zarastanje fisure. Oko 60 do 80% fisura zarasta nakon jedne injekcije. U samo malom broju bolesnika potrebno je ponavljati injekciju botoxa kako bi fisura zarasla.

Iako u širokoj upotrebi, još uvek ne postoji konsenzus o dozi, mestu i broju injekcija botoksa za fisuru. Veće doze daju bolje stope izlečenja i izgledaju jednako bezbedne kao i niže doze.

Priprema za intervenciju botoksom

U ordinaciji ProktoMed sprovodi se lečenje analne fisure Botoksom.

Posebna priprema za intervenciju nije potrebna, tako da možete normalno jesti i piti.

Čišćenje creva nije potrebno. Sam postupak davanja inekcije botoksa za fisuru traje kratko, nekoliko minuta i bezopasan je za pacijenta. Nakon intervencije možete se odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Kako se ponašati nakon zahvata sa botoksom

Sam zahvat nije bolan iako je sama fisura bolna zbog čega je aplikacija injekcije u najmanju ruku neprijatna. Od pacijenta se ne zahteva restrikcija u svakodnevnim aktivnostima kao ni u ishrani.

Nakon zahvata možete normalno obavljati svoje aktivnosti. Bitno je znati da se delovanje botoksa postepeno povećava.

Puni učinak botoksa nastaje najčešće nakon 72 sata od zahvata, ali može da varira nekoliko dana. Efekti traju oko 16 nedelja, što je dovoljno da fisura zaraste.

Ordinacija Proktomed Dr Milena Šćepanović proktolog

Komplikacije kod primene botoksa

Na mestu injekcije može se javiti otok i / ili hematom, što je jako retko.

Rizik od inkontinencije je skoro nula, a ako do nje i dođe, blaga je i prolazna.

Indikacije / kontraindikacije za lečenje analne fisure botoksom

Iako je klasična operacija analne fisure standard i u visokom procentu daje izlečenje, ne savetuje se ženama koje posle porođaja imaju oslabljen sfinkter kao i pacijentima koji su imali neku od operacija u analnoj regiji.

Isto tako, ukoliko je pacijent već imao operaciju analne fisure, preporučuje se terapija Botulinum toksinom (Botoks).

Botoks terapija fisure je kontraindikovana kod bolesnika koji boluju od mijastenije gravis, kod trudnica i dojilja.

Injekcija botoksa za fisuru je brza, jeftina i efikasna intervencija koja pacijenta oslobadja nesnosnog bola od fisure i daje mu mogućnost da normalno radi, da ima normalnu stolicu i da mu fisura brzo zaraste.

Dr Milena Šćepanović

Proktološka ordinacija Proktomed