ČAJ OD GUJINE TRAVE

Čaj od gujine trave je prirodni eliksir. Gujina trava ili sikavica je neverovatna biljka koja može da vam pomogne kod problema sa jetrom ili stomakom.

Čaj od gujine trave se pravi iz semena, ekstrahuje se mlečni sok, koji obiluje neverovatno lekovitom supstancom – silimarin.

Čaj od gujine trave kao prirodni lek za jetru i loše varenje!

Neke od najvažnijih zdravstvenih prednosti kada je u pitanju čaj od gujine trave uključuju:

  • lečenje jetre,
  • smirenje zapaljenja,
  • snižavanje nivoa holesterola,
  • poboljšanje varenja,
  • detoksikacija organizma,
  • regulisanje nivoa šećera u krvi,
  • prevencija hroničnih oboljenja.

Ipak, kod konzumiranja ovog čaja morate biti oprezni. Postoji veliki broj značajnih neželjenih efekata kada je u pitanju čaj do gujine trave, kao što su:

  • mučnina,
  • osip,
  • nadutost,
  • slabost,
  • nesanica,
  • razdražljivost,
  • znojenje
  • povećanje pulsa,

Između ostalih, ali ovi neželjeni efekti su veoma retki. Većina istraživanja je pokazala da je čaj od gujine trave bezbedan čak i kada se konzumira u većim količinama nego što je preporučeno i za duži vremenski period (svakodnevna upotreba godinama).

Ovaj čaj je naročito efikasan za osobe koje pate od: dijabetesa, raka, problema sa varenjem, upalnih stanja, artritisa, visokog nivoa holesterola, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), anksioznosti, gojaznosti, ciroze jetre, bolesti jetre, konstipacije (zatvora), nadimanja, grčeva i visokog stepena toksičnosti.

Ovi moćni efekti su posledica prisustva silmarina, aktivnog sastojka, kao i drugih antioksidanata, vitamina i minerala u gujinoj travi.

Kako se priprema čaj od gujine trave?

Priprema čaja od gujine trave može da se uradi na više načina, bilo kao čistog čaja, ili u kombinaciji sa drugim biljnim čajevima i sastojcima. Ukus čaja od gujine trave može biti neprijatan za neke ljude, ali može se dodati zaslađivač.

Za početak, trebalo bi da odlučite da li ćete koristiti ekstrakt gujine trave ili prah semena gujine trave. Ako koristite ekstrakt, potrebno je samo da dodate 20 kapi u šolju tople vode. Preporučuje se da pijete čaj pre obroka, da pomogne u boljem varenju.

Čaj recept

Sastojci:

– 1 kašika semena gujine trave (samlevenog u prah)

– 2 čaše vode (filtrirane)

– 1 kašičica organskog meda, po želji

Priprema:

Napunite čajnu kesicu sa semenom gujine trave u prahu.

Dovedite vodu do ključanja, a zatim smanjite temperaturu.

Sipajte toplu vodu preko čajne kesice u šolji i ostavite da odstoji 3-5 minuta.

Uklonite čajnu kesicu, dodajte med za ukus po želji.

Kafa od gujine trave recept

Sastojci:

– 1 kašika semena gujine trave (u prahu)

– 1 kašika pečenog korena maslačka (u prahu)

– 1 kašika pečenog korena cikorije (u prahu)

– 2 čaše vode (filtrirane)

– 1 kašičica šećera, po želji

Priprema:

Dodajte seme gujine trave, koren maslačka i koren cikorije u francusku presu za kafu.

Dovedite vodu do ključanja, a zatim dodajte vodu u francusku presu.

Promešajte, ostavite smešu da odstoji 10-15 minuta.

Pritisnite francusku presu i dobićete vašu kafu, dosta zdraviju od obične kafe.

Dodajte zaslađivač, ako je potrebno, i uživajte!

Nuspojave/neželjena dejstva

Obično, gujina trava izaziva malo, ako ih ima, ozbiljnih nuspojava. Istraživanja pokazuju da je gujina trava bezbedna kada se uzima u trajanju do 41 mesec.

Čaj od gujine trave može da izazove dijareju. Ređe, može izazvati mučninu, nadimanje, gasove i uznemiren stomak. Žene koje su dojilje ili trudnice treba da izbegavaju korišćenje gujine trave.

Ukoliko imate alergiju na ambroziju, trebalo bi da izbegavate gujinu travu. Gujina trava može uzrokovati osip ili dovesti do ozbiljne alergijske reakcije.

Budući da gujina trava može imitirati efekte hormona estrogena, neke žene bi trebalo da izbegavaju ovu biljku. Ovo uključuje žene koje imaju miom, tumore povezane sa delovanjem estrogena ili endometriozu. Osim toga, žene koje imaju rak dojke, materice i jajnika ne treba da koriste gujinu travu.

Uvek recite svom lekaru ako uzimate bilo koje suplemente. Čaj od gujine trave ili ekstrakt silimarina može ući u interakciju sa određenim lekovima.

Izvor: Prirodanadar.rs