ĐUMBIR RECEPTI

Đumbir recepti koji su odlični za vaše zdravlje! Ova biljka je postigla ogromnu popularnost zbog svojih zdravstvenih dobrobiti.

Đumbir recepti

Smatra se da je nastao u podnožju Himalaja u severnoj Indiji, a ovaj začinski koren je srodan i sa kurkumom.

Đumbir recepti koji će vas oduševiti i čuvati vaše zdravlje

Verujemo da gotovo svi danas znaju koliko je đumbir cenjen kao prirodni lek. A da li ste znali kako sve možete da pripremite đumbir i iskoristite njegove blagodati? Zato su ispred vas najbolji đumbir recepti!

Recepti sa đumbirom – kako se priprema sam koren đumbira?

Oprati svež koren đumbira pod mlazom hladne tekuće vode, ispirati nekoliko minuta da se ukloni sav pesak, zemlja ili ostaci pesticida. Svež koren đumbira ima oštar ukus i začinski, ljut ukus koji može pogoditi vaša nepca i nozdrve.

Da bi zadržao svoj miris i ukus netaknutim, on se obično dodaje u poslednjem trenutku tokom kuvanja, budući da dugotrajno kuvanje dovodi do isparavanja njegovih eteričnih ulja.

Đumbir u ishrani se može koristiti u svežem stanju, sušeni, u prahu ili kao ulje ili sok, a ponekad se dodaje prerađenoj hrani i kozmetici.

Sveži ili sušeni koren đumbira se priprema sa belim lukom, korijanderom, lukom, paradajzom, kuminom i semenom slačice za dobijanje ukusne kari paste, koja se potom dodaje različitim jelima od povrća, mesa i u supe.

Đumbir recepti sa medom

Đumbir i med u kombinaciji predstavljaju drevni tonik, koji je posebno popularan u azijskoj, indijskoj i arapskoj biljnoj medicini, pri čemu se ‘’medna voda’’ koristi kao posrednik za prenos prednosti korena đumbira u organizmu.

Sastojci:

  • 1 kašika sveže rendanog/sitno seckanog đumbira
  • 1 kašika meda
  • 1 šolja tople vode

Priprema:

  1. Stavite narendani đumbir u šolju sa ključalom vodom.
  2. Neka odstoji 5-10 minuta i uklonite đumbir.
  3. Dodajte med, kada se napitak dovoljno ohladi.

Đumbir i med u kombinaciji su tonik koji je najpoznatiji kao prirodni lek za varenje.

Kao prirodni antibiotik, ova lekovita smesa:

  1. Stimuliše imunitet kod onih osoba sa slabim probavnim (digestivnim) sistemom.
  2. Bori se protiv toksina, pomaže u kretanju hrane kroz želudac i digestivni trakt (sistem organa za varenje).
  3. Tretira uznemiren stomak, mučninu, povraćanje i dijareju.
  4. Oslobađa vas nadimanja i pratećih tegoba.
  5. Smiruje simptome prehlade i gripa.
  6. Deluje kao lek za iskašljavanje.
  7. Pomaže u čišćenju sinusa.
  8. Ublažava glavobolju i curenje iz nosa.
  9. Smanjuje zapaljenja, ublažava oticanje i bol kod artritisa.
  10. Ublažava bolove od migrene.
  11. Ublažava menstrualne grčeve.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je jedan od najboljih i najjednostavnijih načina uvođenja đumbira u svakodnevnu ishranu i samim tim iskorišćavanja njegovih lekovitih dejstava.

Kako se priprema čaj od đumbira:

očistite i odstranite koru sa manjeg komada korena đumbira (veličine 5 cm)  i isecite ga na kriške (kolutove). U međuvremenu, stavite 1 l vode da se kuva dok ne proključa, te dodajte pripremljeni đumbir u ključalu vodu i kuvajte još 10-ak minuta.

Sklonite čaj od đumbira sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga jednostavno procedite čaj. Ovom čaju možete da dodate med i limun, kada se prohladi – kako bi bio ukusniji.

Recepti sa đumbirom i limunom

Sok od đumbira i limuna se priprema vrlo jednostavno, a veoma je lekovit. Jača imunitet, čisti organizam i podstiče zdravo mršavljenje.

Sok od đumbira i limuna – recept:

Sastojci:

  • 1 veći koren svežeg đumbira (veličine 5 cm)
  • 2 limuna
  • med

Priprema:

Operite i očistite jedan veći koren svežeg đumbira (veličine 5 cm) i ubacite ga u blender ili sokovnik, zatim dodajte 2 limuna (očišćena od kore i semenki) i blendajte. Na ovaj način ćete dobiti koncentrovan sok od đumbira i limuna, koji se pije razblažen sa vodom. Sok možete zasladiti medom po ukusu. Ovako sveže pripremljen sok od limuna i đumbira bi trebalo piti minimum 3 puta dnevno, radi postizanja lekovitih efekata.

Đumbir, beli luk i limun

Đumbir, beli luk i limun u kombinaciji su pravi prirodni melem za brojne zdravstvene probleme. Jačaju imunitet, čiste organizam od toksina i drugih štetnih materija, deluju protiv infekcija i upala, čiste krvne sudove i jačaju organizam.

Đumbir, beli luk i limun – kako pripremiti ovu čudesnu kombinaciju:

Sastojci:

  • 500 g kvalitetnog meda
  • 1 veći koren đumbira
  • 1 limun
  • 1 manja glavica belog luka

Priprema:

Pripremite jedan veći koren svežeg đumbira, očistite ga i narendajte. Uzmite 1 limun i iscedite sok ili nasecite limun na kriške, kako vam više odgovara. Beli luk očistite i sitno iseckajte. Sve ove sastojke stavite u staklenu teglu sa medom, tako da ona bude napunjena malo više od polovine, budući da đumbir i limun otpuštaju sokove. Neka tegla odstoji jedan dan sa svim ovim sastojcima, te je dopunite sa medom.

Ukoliko imate neku tegobu, uzimajte 3 supene kašike ove lekovite smese dnevno. U cilju jačanja imuniteta i prevencije bolesti, uzimajte 1-2 kašike ove mešavine dnevno.

Izvor: Prirodanadar.rs