SUDBINA JEDNE KUDELJARE

Kad je došla žetva i otkup, u kudeljari su u kamare denuli snopove znatno kraće nego što je obično, razgranatih stabljika, prepunih semena, ni nalik industrijskoj kudelji.

 

Glupost je najneobičnija od svih bolesti –
od nje ne pati bolesnik, nego svi ostali.
Žak Prever

U Bačkoj je, svojevremeno, kudeljarstvo bilo veoma razvijeno.

kudeljare

Relativno veliki broj kudeljara nije imao nikakvih problema po pitanju plasmana proizvoda. Sva proizvedena roba se mogla unapred rasprodati u zemlji i inostranstvu.

Međutim, došlo je vreme kada su za direktore i rukovodioce, umesto kvalifikovanih, iskusnih i kompetentnih kadrova, počeli postavljati moralno-politički podobne. Drugim rečima, članove Partije.

U jednoj takvoj kudeljari, koja je uspešno poslovala još pre Drugog svetskog rata, pa tako nastavila i posle rata, u jednom momentu su za direktora postavili čoveka iz brda, dovedenog po partijsko-plemenskoj liniji, koji je njive video prvi put iz voza, putujući iz Beograda za mesto N.

O njegovom poznavanju kudeljarstva, pa i tekstilne industrije uopšte, izlišno je i govoriti.

Elem, on naredne godine sklopi ugovor o setvi i otkupu velike količine kudelje sa nekim svojim pajtosem iz jednog velikog poljoprivrednog kombinata.

I ne bi to bilo ništa novo, i ništa strašno, da taj njegov pajtos nije bio istih kvalifikacija kao i on.

I da ne dužim, kad je došla žetva i otkup, u kudeljari su u kamare denuli snopove znatno kraće nego što je obično, razgranatih stabljika, prepunih semena, ni nalik industrijskoj kudelji.

Naravno, iz te, semenske kudelje, nisu se mogla izvući veoma cenjena kudeljna vlakna, već samo kučina.

Kudeljara, koja je uspešno radila decenijama, posle dve godine je zatvorena zbog nerentabilnosti…   kudeljare