FINANSIJSKI DETOKS ILI KAKO PREŽIVETI JANUAR

Januar svake godine deluje nam kao „zločin i kazna“. Trideset i jedan dan stoji pred nama, a mi švorc. Da, bili su praznici i kako preživeti januar? Pogled u budućnost je zamagljen.

 

Posle sezone slava, novogodišnje kupovine i dočeka Nove godine, stigao je januar, mesec u kome, po statistici, građani najviše duguju, pa se postavlja pitanje kako ga finansijski preživeti.

preživeti januar

Bankarske statistike govore da u januaru naglo raste broj onih koji preskaču uplatu rate za kredit, jer tokom praznika trošimo više nego što imamo.

Najduži mesec u godini

Ne kaže se bez razloga da je januar najduži mesec u godini. Nova godina po pravilu donese nove izdatke, manjak u novčaniku, ali i višak kilograma. Ti kilogrami će otići sami kada počne stres zbog nedostatka finansija, što je dobro, štedimo na odlasku u teretanu.

Da li znamo šta su nam finansijske slabosti, naročito u vreme novogodišnjih i božićnih praznika – kada marketinški trikovi nikada jače nisu izraženi.

Kada nam kasirka nudi gluposti, sitnice koje nam nisu potrebne, a od kojih se jedva probijamo do same kase. Sve šljašti, prosto nas mami da to „sve“ kupimo. Ko onda misli na finansije i blisku budućnost, i o tome kako preživeti januar.

Opasno po život i zdravlje

Kako kočiti kada je kreditna kartica u rukama, kada popunjavamo čekove, dajemo keš… Ponekad pomislim da je finansijski savetnik ali i njegov nadzor neophodan. Jedan od stručnih saveta je da kada god poželite nešto da kupite, pomislite na palme, plažu, more, miris leta u vazduhu, i možda ćete se predomisliti.

Sigurni koraci u potrošačkom kalendaru

– Dobar plan kupovine, obavezno pre nego što plata legne na račun.

– Spisak troškova: prvo računi, pa hrana, pa pokloni ili već… kako ko misli.

– Budite ljubazni prema sebi, jer je kupoholičarski zanat često kupoholičarsko emotivno zadovoljstvo, i to trenutno.

Novac kojim raspoložite „stavite na papir“ i isplanirajte troškove koje ćete imati do kraja meseca. S jedne strane stavite sve redovne izdatke, a s druge dodatne troškove. Tako ćete u svakom trenutku znati koliko ste potrošili i koliko novca možete izdvojiti za sve ostale potrebe do kraja meseca.

Pratite akcije i prijavite se da primate mejlove o akcijama i popustima

Obavezno se prijavite da primate obaveštenja o svim novitetima i pogodnostima kupovine.

Iako su mejlovi tog tipa najčešće vezani za onlajn-akcije, one su obično usaglašene sa akcijama u prodavnicama, pa ćete u svakom trenutku biti u toku šta se dešava i u prodavnicama i u onlajn-ponudi.

Veliki trgovinski lanci u saradnji sa proizvođačima posle praznika nude kupcima proizvode po nižim, akcijskim cenama. Obilaženjem nekoliko obližnjih prodavnica može dosta da se uštedi, jer razlika u ceni pojedinih proizvoda ide i do 50 odsto. Na sniženjima se ostvari oko 20 odsto ukupnog prometa, kaže statistika.

Menjanje navika

Pobedite ukorenjene navike, potrošnja je izazov za uspeh.

Najbolja ušteda je ići „pešaka“, auto je luksuz. Hrane vam je preko glave, čini vam se da ćete biti siti do sredine maseca. Kilograme treba istopiti, a uz dobre cipele, pešačenje je prava stvar. Iako pogledate neki izlog, nije važno, nema para, pa ni volje.

Januarska temperatura je baš izazov, veoma je prijatna.

Ponesite ručak na posao, popijte kafu kod kuće pre i posle posla, preskočite neka nebitna druženja i eto, januar će za čas proći.

Nošenjem hrane na posao štedi se minimum 300 dinara dnevno, koje bismo inače ostavili prodavnicama brze hrane i pekarama. To znači da za mesec dana na ovaj način može da se uštedi čak 7.500 dinara.

I ako je za utehu, nagradiće nas februar, koji ove godine ima 29 dana, a i sigurno će stići na realizaciju i neki ispisani ček iz decembra ili neka rata na kreditnoj kartici.

Odlični su praznici, volimo ih, pamtićemo ih po divnom provodu i često ćemo ih se setiti. Što zbog provoda, što zbog dugova.

Izvor: RTS