TORANJ I KINESKI PREČIŠĆIVAČ VAZDUHA

Kineski toranj prečišćivač postavljen je u glavnom gradu i njegova je sposobnost da prikupljene čestice uglja pod visokim pritiskom transformiše u nakit.

 

Uspešno je testiran kineski toranj za prečišćavanje vazduha u Pekingu, jednom od najzagađenijih gradova na svetu, koji je pokazao da je vazduh oko kule sada čistiji za oko 55 odsto.

kineski toranj

Holandski umetnik i inovator Dan Rosegard i njegov tim izumeli su toranj koji prečišćava vazduh.

„Smog fri tauer“ visok je sedam metara i prema Rosegardovim rečima može da očisti 30.000 kubnih metara po satu uz pomoć patentiranog slobodnog ozona, jonske tehnologije i male količine zelene električne energije. Kula usisava 75 odsto čestica PM2.5 i PM10, a zatim ispušta čist vazduh oko tornja sa 360 stepeni prekrivenosti, stvarajući skoro kružnu zonu čistog vazduha u ovom okruženju.

Nakon što je pilot verzija testirana u Roterdamu, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine Kine postavljen je i u Pekingu.

Da bi u potpunosti zatvorili ciklus otpada, prikupljene čestice u tornju se tretiraju pod visokim pritiskom kako bi proizvele nakit čija prodaja podržava stvaranje više tornjeva.

Iz čađi koja se uglavnom sastoji od uglja dobijaju se dijamanti, simulirajući prirodni proces stvaranja dijamanata od uglja.

Najveći toranj za prečišćavanje vazduha na svetu nalazi se u kineskom gradu Sianu, u provinciji Šensi.

Izvor: Sputnjik