SELO KONOPNICA

Konopnica je najstarije selo u vlasotinačkom kraju, ima oko hiljadu stanovnika. Zanimljivo je da stanovništvo to selo ne napušta i pored teškog života.

 

U protekle četiri godine u selu Konopnica su rešeni gotovo svi komunalni i infrakstruktirni problemi. Ostao je samo jedan – kako oženiti momke u selu?!

konopnica

Sa tragovima života još od praistorije, na raskršću puteva, pored Vlasine smeštena je Konopnica. U njoj je 230 domova. Nekada su gajili konoplju, otuda i ime sela. Sada su pored puta žitna polja i povrtnjaci, a na brdima vinogradi.

„Odlično se živi. Evo radimo malo. Juče smo klali krmaču jednu. Sad topimo mast“, rekao je Mladen Stefanović.

Pod istim krovom tri generacije Stefanovića. Obrađuju dva i po hektara zemlje. Posla ima za svakog od sedam članova.

„Ko voli da radi i ko hoće da radi može da opstane u selu, u poljoprivredi“, kaže Ljubiša, Mladenov sin.

Nova škola

Jovanova braća i još 14 đaka pohađa novu, lepu, četvororazrednu školu. Od septembra krenuće i četiri prvaka.

„Deca su izvanredna, dobra za saradnju, meštani takođe, imam veoma lepu saradnju sa roditeljima“, rekao je učitelj Predrag Nikolić.

Konopnica se širi. U novom naselju, kako ga meštani zovu ima 65 domaćinstava. Niču i hale koje bi mogle da budu proizvodne.

„Vezano je za Leskovac i za Vlasotince. I mogu da kažem da je Konopnica jedno dobro selo. Ne iseljava se ni pet posto ljudi“, naveo je Ranko Stojanović.

Novi most

Posle tri decenije dobili su novi most.

„Bavim se poljoprivredom i ovo je za nas spas. Mi smo tu imali most koji je bio riskantan da se prolazi sa mašinama, sa teretom“, rekao je Dragan Marković iz susednog sela Batulovac.

Stigao je i asfalt do svake kuće. Uređen je i bujični potok.

Renoviran je Dom kulture, parohijski dom i porta crkve Presvete Bogorodice. Ograđen je stadion fudbalskog kluba „Gradac“. Selo je dobilo i rasvetu.

„Ove godine planiramo izradu projekta prave kanalizacije u celom selu“, kazao je Goran Stojiljković, član saveta Mesne zajednice Konopnica.

Vredni i uporni stvorili su, kažu, sve zgode za dobar život u Konopnici.

Samo ih još neženje brinu. Kako podstaći 40 momaka da stanu pred matičara.

Izvor: RTS