ZAIJU HASEGAVA – KUVAR RESTORANA DEN

Zaiju Hasegava, glavni kuvar tokijskog restorana Den, jedanaestog na listi World’s 50 Best Restaurants, objasnio je u nekoliko tačaka svoju ugostiteljsku filozofiju.

 

Restoran Den u Tokiju jedanaesti je na listi World’s 50 Best Restaurants, najuglednijoj top listi restorana na planeti, pa glavni kuvar tog restorana otkriva neke svoje tajne.

kuvar restorana den

Ova činjenica dovoljna je da navede svakog ko želi da uspe u restoranskom poslu da pažljivo pročita savete koje vlasnici čuvenog restorana imaju za svoje kolege.

Magazin Identita Golose objavio je intervju sa glavnim kuvarom restorana Den, Zaijuom Hasegavom, koji je, kako prenosi sajt Plava kamenica, izneo u nekoliko kratkih crta najbitnije faktore uspeha ove svetle tačke na gastro mapi sveta. One su srž filozofije koja je ovaj veseo,neformalni restoran učinila laureatom nagrade Art of Hospitality, koja se dodeljuje restoranima koji pomeraju granice ugostiteljskog posla.

1. Nema onlajn rezervacija

Ako želite da jedete u Denu, možete da pozovete restoran, i to vam je jedina opcija za rezervaciju.

– Želimo neposredni kontakt sa gostom. Glas gosta, njegovo ponašanje, izražavanje, njegovi odgovori na naša pitanja daju nam dragocene informacije koje nmam pomažu da bolje predviddimo njegove potrebe – kaže Hasegava. Rezervacije se primaju za najviše četiri gosta, najviše dva meseca unapred, i nije moguće napraviti rezervaciju u tuđe ime.

2. Vesela atmosfera, ali bez muzike

U velikoj, dobro osvetljenoj sali restorana Den glavno mesto susreta je veliki sto koji gleda na otvorenu kuhinju.

– Ovo je otvoren prostor u kome svi mogu da vide sve i da pričaju sa svima. Bez muzike, moj tim bolje osluškuje šta se dešava u sali i brže reaguje na male incidente kao što je pad viljuške na pod.

3. Pravi odnos sa gostima

Politika restorana Den je da se svi zaposleni moraju osećati kao kod svoje kuće. Isto važi i za goste. Kuvari predstavljaju jela gostima, a svi zaposleni dužni su da obezbede posetiocima srdačan ambijent.

– Mi želimo da upoznamo svoje goste kako bi im bilo lepše kod nas. Zato sa njima pričamo o svemu.

4. Bez ponavljanja menija i jela

U ovom restoranu nema sezonske promene menija: izbor jela kreira se prema svakom gostu pojedinačno.

– Meni se personalizuje na osnovu razgovora sa gostima i njihovim reakcijama na jela. Uzima se u obzir i njihov izbor pića. Meni se menja tokom večere, ili u dužem vremenskom periodu, kako upoznajemo želje gosta koji kod nas dolazi više puta.

5. Restoran nije samo za ljude

Čivava Puči junior je zvezda i maskota ovog restorana, i ima bezbroj lajkova na instagramu. Pas nije tu slučajno: on stvara osećaj kod gostiju da su došli u kućnu posetu kod dragih prijateljja.

– Gosti nam se najčešće vraćaju da bi ponovo videli Pučija juniora – kaže šef Hasegava.

Izvor: Vinoifino.rs