MALDIVSKA DEPRESIJA

Šta je Maldivska depresija i da li se ovaj psihološki sindrom javlja u Srbiji, kome i zašto

Postoji psihološki sindrom koji se javi kod nekih turista koji odu na Maldive na odmor, provedu neko vreme u raju, pa kada se vrate kući i u stvarnost, upadnu u depresiju.

Taj sindrom se zove Maldivska depresija

I da budemo iskreni, ta vrsta depresije ne pogadja mnogo nas iz Srbije, jer malo ko odavde i poseti Maldive. Sindrom je uglavnom vezan za turiste iz razvijenih zapadnih zemalja.

Nije njima loše u njihovoj zemlji, ali kad se nadju u raju na zemlji, sve im je posle toga manje dobro. Posle Maldiva ih snadje Maldivska depresija.

I bogati plaču, jel da?

Maldivska depresija u Srbiji Maldivi i Srbija

A razlog zašto se pominju Maldivi i Maldivska depresija u ovom tekstu je razgovor sa mojim prijateljem koji hoće da se iseli iz Srbije. Proveli smo zanimljivih pola sata ćaskanja na zadatu temu – gde se iseliti?

Maldivi ili Maldivska ostrva, zvanično Maldivska Republika je ostrvska država Indijskog okeana u južnoj Aziji. Maldivi su turistička atrakcija grupe atola rasprostranjenih južno od indijskih Lakadiva, između ostrva Minikoj (na krajnjem severu) i arhipelaga Čagos (na jugu) i oko 700 km jugozapadno od Šri Lanke u Lakadivskom moru Indijskog okeana. Dvadeset šest maldivskih atola pokriva teritoriju na kojoj se nalazi 1126 ostrvaca, od kojih je dve stotine ostrva naseljeno. Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1,5 m Maldivi su najniža zemlja na svetu.

On hoće da se iseli sa porodicom, ne ja, da se razumemo jasno. Ja sam mu samo pomagao sa sugestijama i idejama kako da taj poduhvat dobro osmisli i istraži zadatu temu.

Moj prijatelj nije depresivan. Naprotiv. Doduše, nije još stigao do Maldiva, ali je stigao na mnoga druga mesta u svetu.

Uz sve to, on nije ekonomski migrant, on ne želi da napusti Srbiju zbog egzistencije, jer ima dobar posao, mali je suvlasnik i deo je jednog IT start up-a koji će se prodati za milione dolara i on će biti za naše uslove vrlo situiran i ekonomski nezavistan.

Medjutim, ono što njega tera iz Srbije je naša depresija, srpska depresija koja vlada u društvu.

On je pozitivan lik i nije hejter, ne vidi on sve crno, i nije od onih kojima sve u društvu smeta. Nije autošovinista koji mrzi svoju zemlju. Svestan je on i dobrih stvari koje postoje kod nas, zabave, zanimljivih ljudi, ukusne hrane, ležernosti i divlje slobode u nekim stvarima.

Ali mu nedostaje društvena opuštenost. Smeta mu napetost kod nas i u krupnim i u sitnim stvarima, stalna tenzija i nedostatak zaštite institucija, nesredjenost. Smeta mu i pomisao kako će decu vaspitavati u društvu koje je stalno u tranziciji, uz mnoštvo uličnih izazova.

Jer, u medjuvremenu on je radio po razvijenim zemljama, doživeo je njihovu opuštenost u običnim stvarima, sredjenost, zaštitu zakona, uredjenost, čistoću, kulturu u komunikaciji. I kad se vratio u Srbiju uhvatila ga je Maldivska depresija kad je pomislio na svoju decu koja tek treba da stasaju i porastu.

U stvari, to mu je glavni razlog za emigraciju, vaspitanje i školovanje dece.

BioMind kapi protiv depresije

Ova tema je svima jasna. I gde živimo i kako nam je i kakvo nam je školstvo. Neko će zauzeti negativan a neko pozitivan stav prema njegovim razmišljanjima.

A on jednostavno ima mogućnost koju mi drugi nemamo, da može da bira gde će živeti. Takav mu je posao, sve radi daljinski, od kuće i može živeti i na Tajlandu ako želi.

Ili na Maldivima, mada je tamo dosadno na duži period i uhvati te stvarno teška i prava depresija ako si tamo duže od dve nedelje. I u raju zna da bude dosadno.

Zato misli da će mu Bavarska biti najbolji izbor. Uostalom on voli dobra kraft piva, čega tamo ima u izobilju.

Moja mu je pak preporuka da ako već ide negde, ide južno, u Grčku, konkretno u Atinu, tim pre što on zna grčki i voli tu zemlju, čak je neko vreme i radio iz Grčke, doduše iz manjeg turističkog mesta.

Ali skeptičan je prema Grčkoj. On Atinu nije video, onaj njen najbolji deo, pored mora, pa i ne zna šta mu ta zemlja nudi. Ima stereotipe o Grčkoj koja je kao stalno u nekim dugovima i krizi.

Ko je pak bio u Atini i video kako se tamo živi, zna da je sve to vizantijska mimikrija, i da je Grčka najbolja evropska zemlja za život uz Francusku i Španiju.

Uz to, Atina mu ionako dodje negde izmedju Srbije i Maldiva bez opasnosti da ostane u našoj depresiji ili da ga uhvati Maldivska depresija.

Zlatko Šćepanović