USPON TROKRAKE ZVEZDE

Mercedes je zbog svoje savršene linije, nemačke discipline i sjajnih performansi i dalje najpoželjniji četvorotočkaš visoke klase. Voziti Mercedes uvek je bio statusni simbol i teško da će se to uskoro promeniti.

 

Koja god serija i kad god bila izbačena, limuzina, hečbek ili terenac, Mercedesov model uvek je bio ispred ostalih što se tiče luksuza, naprednih tehnoloških rešenja, opreme i peformansi. 

mercedes

Istorija srebrne strele ili „čuda sa nišanom“ traje već 94 godine

Zanimljivo je da svi radnici ove kompanije imaju pravu da daju predloge u vezi s proizvodnim procesom. U slučaju da firma napravi uštedu zahvaljujući nekom predlogu, radniku se isplaćuje nagrada. Iako je svet automobila prvenstveno muški, novac za projekat prvog automobila, Karlu Bencu, osnivaču ove kompanije, dala je njegova tadašnja verenica Berta. Poznata trokraka zvezda simbolizuje globalnu dominaciju firme. Proizvodnju vozila koja se kreću po vazduhu, vodi i zemlji, a postojala je i verzija sa četiri kraka. U početku je bila plava, dok nakon trke u Nirnbergu 1934. mehaničari nisu uklonili beli lak sa automobila. Do čistog metala. Tako je dobijen čuveni srebrni izgled, koji i danas stoji na haubi ovog nemačkog lepotana.

U godinama koje su sledile, nemačka kompanija je postavila još jedan rekord. Najveću ikad zabeleženu brzinu na auto-putu: neverovatna 432 kilometra na čas. U pitanju je bio Mercedes W125. Zanimljivo je da je fabrika, kako bi se izborila protiv konkurencije, oličene pre svega u Fordu, do sredine dvadesetih godina dvadesetog veka proizvodila bicikle. O važnosti i ulozi ovog brenda i u duhovnom životu svedoči i popularni „papamobil“, oficijelno vozilo vrhovnog poglavara katoličke crkve. Papamobil u sebi poseduje mali lift. Lift Papu putem posebno osmišljenog hidrauličkog sistema podiže u kupolu s prozorima od neprobojnog stakla. 

Najslavniji Mercedes modeli

Pedesetih godina, dok su novi modeli iz Amerike osvajali i Ameriku i ostatak sveta, Mercedes je proizveo prelepi model sa „galebovim krilima“, 300SL. Sa ovim modelom Mercedes je otvorio jedno sasvim novo poglavlje u smislu opremljenosti automobila. Vrata ovog modela bila su nešto neviđeno do tad.

Mercedes 300SL

Čuveni modeli „124“ i njen naslednik, S klasa, i u današnje vreme pleni pažnju, makar u zemljama trećeg sveta, gde i dalje predstavlja glavno diplomatsko vozilo.

Mercedes je stigao da se „umeša“ i u ostalim segmentima automobilizma. Tu su i of-roud vozila, odnosno terenci, iznad svih G-Klasa, jedini pravi pandan američkom Džipu i njegovom modelu Vrengler. Kad je najbrži cirkus na svetu u pitanju, svima je poznat Luis Hamilton i njegove bravure na stazama širom sveta. Između ostalog i kojom brzinom ljudi iz Mercedes servisa u pit-stopu stižu da zamene gume i omoguće svom takmičaru da ostane na čelnoj poziciji.

Tako je sa 23 godine postao najmlađi šampion Formule 1. U poslednje vreme, međutim, Hamiltonu ne cvetaju ruže u automobilizmu. Bez obzira na rezultat, uspeo je da sačuva ono što ga je od samog početka upisalo u asove automobilizma. Pored nepresušnog talenta, ono što ovog temperamentnog Britanca izdvaja od ostalih vozača u karavanu jeste zaljubljenost u brzinu, strast, hrabrost, jednom rečju – vozačka genijalnost. Uprkos navodima drugih da je njegov stil vožnje previše agresivan, gotovo ludački, realnost je da je baš on jedini koji vozi onim načinom kojim su legende Formule naslednicima u bolidima ostavili u amanet.