MUSAKA OD PASULJA

Tradicionalno grčko jelo od tradicionalnog meksičkog povrća? Pa i to može kada se spremi musaka od pasulja. Reč je o odličnom specijalitetu koji je preporuka svim ljubiteljima pasulja, a posebno onima kojima je dosadio klasičan način spremanja ovog povrća.

musaka od pasulja

Sastojci:

500 grama pasulja
500 grama mlevenog svinjskog mesa
2 glavice crnog luka
2-3 kašike prezle
200 mililitara pavlake
2 jaja
2 češnja belog luka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Sitno iseckamo crni luk i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Promešamo i posle kratkog prženja u tiganj dodamo mleveno meso. Posolimo, začinimo milevenim crnim biberom i dodamo sitno iseckani beli luk. U tiganj dodamo i malo vode.

Prethodno obareni pasulj procedimo. U vatrostalni sud stavimo polovinu količine obarenog pasulja i posolimo. Preko pasulja pospemo dve do tri kašike prezli, a zatim stavimo isprženo mleveno meso. Krajeve suda namažemo sa malo ulja. Preko mesa stavimo preostali kuvani pasulj, dodamo malo vode. Pavlaku razmutimo sa malo vode.

Dva jaja umutimo žicom za mućenje, posolimo pa promešamo sa pavlakom. Dobijenu smesu prelijemo preko musake.

Pečemo u rerni oko 40 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Ispečenu musaku sečemo na parčad koju ređamo na činiju za serviranje. Parčad musake prelivamo kiselim mlekom i ukrasimo granči- cama francuskog peršuna.

Prijatno!