KAO PRIJATELJ, LEKAR I CAR

Episkop mileševski Atanasije u Božićnoj poruci je između ostalog naveo da nam na Božić kao prijatelj stiže bogomladenac Isus Hrist, da nas podseti da nismo sami i ostavljeni.

 

U petak 3. januara 2020. godine u Episkopskom dvoru u Prijepolju Njegovo Preosveštenstvo Episkop mileševski g. Atanasije je upriličio konferenciju za medije na kojoj je uputio Božićnu poruku svim ljudima dobre volje.

kao prijatelj

U susret velikom prazniku punom radosti i ljubavi Episkop je tim rečima i počeo svoje obraćanje:

– Ljubav i radost su najlepša ljudska osećanja. Dolaze nam iz opštenja sa spoljašnjim svetom. Treba se otvarati prema spolja, opštiti, biti sposoban da čujemo pesmu slavuja, primetiti vrapčića koji se igra, naročito zimi, na hladnoći, ispred naših prozora, želeći da zaviti unutra, da uđe. Može se sa sigurnošću tvrditi da životnost nekog bića možemo meriti po tome koliko je ono sposobno da se otvara za spoljašnji svet. Pred nama je događaj koji je svake godine u stanju da nas obraduje, ali, treba ga primetiti, da budemo sposobni da u njemu učestvujemo. Ne ide to lako, posebno onima pritisnutim raznim teškoćama života, siromašnima, usamljenima, ostavljenima. Njima je teško da se otvaraju prema spoljašnjem svetu, što znači da bi teško mogli i da se obraduju, i da vole. Jer ljubav i radost su dva osećanja koja se prepliću.

– Božić je događaj kada nam Bog, svake godine, pokazuje Sebe. O Božiću Bog otvara nebesa i pokazuje nam lice svoje. On nam šalje Sina Svoga u obliku deteta koje se rađa i koje ima takav izgled da u Njemu sunce vidite. Svako ko pogleda u lice toga deteta može da se obraduje, samo neka pokuša. Neka se zagleda u ovaj dan koji se zove Božić, da se seti šta se toga dana dogodilo, kako nas je Bog pogledao, kako je došao da nam posvedoči da ima neko ko uvek misli o nama, da nas podseti da imamo Prijatelja, da nismo sami, nismo ostavljeni. To je Božić, to se događa na Božić. Dolazi Sin Božiji kao prijatelj, kao lekar, kao Car.

Osim svih lepota koje možemo dobiti i doživeti doživljavanjem i sagledavanjem Božića, vladika se nakratko osvrnuo i na one kojima Božić nije na srcu, na neprijatelje Boga i Božića:

– Na žalost, mnogi se i namerno, sračunato, bore protiv Božića, želeći da ga istisnu i da pogaze sve ono što nam je Bog dao na Božić. Hristos ima konkurenciju u grešnim, ograničenim ljudima. Mnogi žele da zamene Njega, da zauzmu Njegovo mesto, da sebe stave u centar pažnje. Ono što oni rade da to bude centralni događaj istorije. Ljudi prolazni, smrtni, trošni, žele da zamene večnog Boga. I Njegovu nauku, i sve ono što je On dao, žele da zamene svojom plitkom nazovi mudrošću.

– Evo pred našim očima šta se događa na prostoru Crne Gore. Pravda je pogažena. Donosi se nepravedni Zakon. Pazite, zakon pun nepravde koji pretenduje da se zove Zakon, ozakonjenje nezakonitosti i bezakonja. Gazi se ljudsko dostojanstvo, otima se ono što pripada Crkvi, otimaju se svetinje, i ta otmica se ozakonjuje, primetio je, pored ostalog, Episkop Atanasije u svom obraćanju i pozdravu pred nastupajući praznik radosti i ljubavi, Božić.

GZS/ Eparhija Mileševska