OD NISSAN MICRE DO JUKA

Koji je raspon tema koje prosečan Srbin razglaba na slavi, nedavno su nam pokazali momci iz komičnog hip-hop dua „Kruševac geta“. Jedna od onih koje su preskočili, a naročito popularna među svim generacijama, i sve više pripadnika oba pola, jesu automobili.

 

Prvo idu hvalospevi upućeni nemačkoj auto-industriji („Njemačko auto je njemačko auto“, „Devojka može da bude sa sela, ali auto iz Nemačke“). Zatim skepticizam upućen auto industriji ostalih zapadnoevropskih država („Francuz je skup za održavanje“, „Italijan nije pouzdan, oni to ne umeju da čuvaju“). I na kraju došlo se i do (ne)očekivane pohvale japanskih četvorotočkaša („Slušaj ovamo, Japanac je Japanac“).

Nissan

Među slavskim i vozačkim krugovima u ovako obazrivom tonu izgovorena rečenica može značiti samo jedno. Pouzdanost! Kod nas vlada mišljenje da su automobili iz zemlje izlazećeg sunca svojevrsni „dalekoistočni Nemci“. Iako rezultati istraživanja sa sajtova polovnjaka ne pokazuju tako, činjenica je da su japanski modeli i dalje voženi u Srbiji. I naročito i dalje voljeni i voženi kod vozača mlađe generacije. To, barem, pokazuju slavske ankete.

Japanski modeli i sportske verzije

Ovaj fenomen veće potražnje za japanskim vozilima kod nas datira još krajem osamdesetih godina 20. veka. Vremena preporoda domaće ekonomije za vreme Ante Markovića, kada se prvi put pojavila neodoljiva mazda 323 sa farovima koji se otvaraju na gore. Trend nadogradnje automobila naglo je porastao devedesetih. Da li zbog estetike brzog života koji su propagirali tadašnji žestoki momci ili radnici na privremenom radu uglavnom po Nemačkoj i Austriji. Tek našim drumovima su sve više počeli da jure tjunirani modeli, pre svega VW Golf 2 i 3. Ali ni japanski modeli nisu zaostajali. Štaviše, činilo se da ogromni spojleri, spušteno težište, čelične felne i niskoprofilne gume, prirodno prianjaju uz automobile koji kao da su pravljeni za ulične trke u filmovima koji su proslavili Džekija Čena.

U svetskom reli šampionatu (WRC) prednjačili su Micubišijev model „Lanser“. I posebno Subaru „Impreza“. Nju su vozili, između ostalih, Miko Hirvonen, Peter Solberg i legendarni Kolin Mekre. Oznaku GT-R poneo je Nissanov model Skyline iz 1989, kao prototip čiji se novi model očekuje u nadolazećoj godini. I koji bi, po rečima ljudi iz Reno-Nisan-Micubiši korporacije trebalo da postane Nissanov dragulj automobilizma i inženjeringa.  Sjajan spoj sedana i sportskog automobila, mamio je sa svojih 2.600 kubnih centimetara, 6-cilindričnim motorom i 280 konjskih snaga mnoge avanturiste da, dok jure prema zalasku, u ritmu muzike dodaju gas. Do kraja 1994. i početka proizvodnje redizajniranog R32, prodato je 44.000 primeraka ovog automobila.

Nissan van okvira sportskog brenda

Da su brižni Japanci mislili na sve kategorije kupaca, pokazuju, naravno ostali modeli ovog automobila. Tako je Mikra, simpatičan gradski automobil, koji naše nostalgičare neretko podseti na redizajniranog „fiću“, ponela prestižnu titulu Evropskog automobila godine 1993. Kao veoma pouzdan, a uz to i pomalo potcenjen pokazao se i Sani, koji se proizvodio punih 40 godina. Prošlog meseca, na međunarodnom salonu automobila u Dubajiu otkriven je koncept N19. Kao naslednik ovog modela.

Kako je vožnja terenaca i SUV modela odavno prevazišla off road i klasičnu vožnju po brdima i manje prohodnom terenu, na našim ulicama sve češće se mogu videti terenci, a čini se da Nissan ravnopravno bije bitku u veoma jakoj konkurenciji. I to ne samo „svojih“ japanskih suseda, već i mnogo popularnijih evropskih modela koji voze pogonom na sva 4 točka. Modeli poput Kaškaija, IKS-Trejla i sve više omalenog Đuka, našli su put do kupaca mlađe generacije i porodičnih ljudi. Zbog toga sve češće na ulicama viđamo Nissan automobile i zbog toga u poslednje vreme imamo sve veći broj Nissan servisa.