BOŽIĆNO SEOCE

Podelom božićnih paketića najmlađima u kripti Hrama Svetog Save, u subotu uveče je otvoreno „Božićno seoce kod Hrama“. Ova manifestacija održava se treći put po redu, i trajaće do 28. januara, a posetioce očekuje bogat program.

 

Na platou su se svi koji su posetili Božićno seoce grejali uz kuvano vino, zvuke orkestra Policije Srbije i uz koncert Sanje Ilića i „Balkanike“.

božićno seoce

Njegova svetost patrijarh Irinej i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković otvorili su program i okupljenima čestitali predstojeće praznike.

– Treću godinu zaredom kako Beograd, po ugledu na svetske prestonice, organizuje svoje svetosavsko srpsko božićno seoce, na najlepšem mestu. Zahvaljujući ideji vladike Stefana i njegovog tima, ljudima iz Grada Beograda i Opštini Vračar okupljamo se ovde svake godine u sve većem broju. Nadam se da će nas biti još više sledeće godine, kada naš Hram bude bio dovršen i osvećen – rekao je Selaković.

Patrijarh je iskazao svoje zadovoljstvo što Hram, iako nije dovršen, već igra vrlo važnu ulogu u životima srpskog naroda.

– Ova svetinja vrši svoju misiju, i drago mi je što je duhovni centar Beograda, ali i celog srpskog naroda. Drago mi je što je ovaj skup organizovan pred najradosniji praznik – rekao je patrijarh Irinej. – Neka nam Gospod podari da svi ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi. A da se naš narod ujedini i zbliži među sobom.

Osim Beograđana, i veliki broj stranaca bio je zainteresovan da poseti „Božićno seoce“ i upozna se sa tradicijom i običajima.

Najviše je bilo najmlađih sugrađana koji su uživali u šećernoj vuni, ali i u vožnji fijakerom.

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je otvaranju manifestacije Božićno seoce ispred Hrama Svetog Save. Vesić je podsetio da se Božićno seoce održava u sklopu ovogodišnje Beogradske zime koju je ocenio kao najbogatiju i najraznovrsniju do sada.

– Pre tri godine, na predlog Vladike Stefana, doneli smo odluku da organizujemo manifestaciju Božićno seoce jer tokom januara nismo imali programe za decu koji su mahom završavani sa krajem kalendarske godine. Tada je ova manifestacija izazvala veliku pažnju dece, ali i roditelja, pa danas imamo Božićno seoce koje će ove godine trajti od 4. do 28. januara. U okviru Božićnog seoceta očekuje nas niz programa, od kojih su mnogi prilagođeni verskim praznicima – Svetom Stefanu, Svetom Jovanu, Pravoslavnoj Novoj godini, Badnjoj večeri, Božiću… – rekao je Vesić.

Do 28. januara biće organizovan veliki broj koncerata, predstava, horskih nastupa, ali i upoznavanje sa božićnim običajima nekih drugih zemalja.

Svakog dana jedna od ambasada u Beogradu biće domaćin „Raspevane jelke“, a ambasadori će sve prisutne upoznati sa svojim božićnim običajima. Posetioci će biti u prilici da čuju kako se ovaj veliki praznik proslavlja u Danskoj, Finskoj i Rumuniji. Pokrenuta je i humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, a u sklopu koje će biti pripremljeni paketići za najmlađe. Biće organizovan i kviz „Nemanjići“, gde će svi zainteresovani moći da pokažu svoje znanje o najznačajnijoj srpskoj dinastiji.

BADNJAK I ČESNICA

TOKOM trajanja ove manifestacije biće organizovano i paljenje badnjaka. Šestog januara od 16 časova, sugrađani mogu da donesu svoje badnjake ispred Hrama i da prisustvuju svetoj liturgiji. Na Božić biće organizovano tradicionalno lomljenje česnice od 11 sati, koju organizuje Unija pekara.