UVID U SERTIFIKAT O KVALITETU

Sertifikat o kvalitetu stana može pomoći da bolje sagledamo kakva je nekretnina pre nego što je kupimo.

 

Građevinska industrija u Srbiji ušla je u krizni period. Stanovi niskog kvaliteta prodaju se po visokoj ceni. Što je moguće manje kvadrata, što je moguće jeftiniji materijali, što je moguća veća cena – realnost je u kojoj svakodnevno živimo. Izostanak državne intervencije na tržištu stambenih nekretnina, dopuštanje nepoštovanja tehničkih propisa i labavi institucionalni okviri stvorili su specifične tržišne uslove.

sertifikat o kvalitetu

Ishodi su poznati. Dok prosečna proizvodna cena kvadrata u Novom Sadu iznosi oko 750 evra, stanovi se prodaju po višestruko višoj ceni. Izgradnja, prodaja i izdavanje stanova unosan je biznis, naročito u velikim gradovima.

Uz pitanje cene ide i pitanje kvaliteta stana. Ali, kako se kvalitet jednog stana procenjuje? Da li je iko ikad u Srbiji procenio kvalitet stana pre nego što ga je kupio? Na šta posebno treba obratiti pažnju? Na internetu su obično dostupni izveštaji koji sabiraju prosečne cene stana po lokacijama. Kriterijumi analize su: lokacija, cena, struktura, kvadratura. Izveštaji o prosečnom klasnom razradu i kvalitetu stanova nisu dostupni.

Sertifikat o kvalitetu stana

Dr Mirko Todorović smatra da svaki stan, kao i svaki drugi proizvod, mora ima svoj klasni razred. Kao takav, svaki stan kao proizvod kojim se trguje na tržištu mora imati sertifikat o kvalitetu. U suprotnom, nedovoljno informisan kupac ima velike šanse da po visokoj ceni kupi zapravo nekvalitetan stan.

U svakom trenutku, pred kupcima stana stoji težak zadatak: sagledavanje dobrih i loših osobina stana koji nameravaju da kupe. U tom procesu, prosečan kupac često donosi pogrešnu odluku. Prosečan kupac stana nije u dovoljnoj meri informisan o tehničkim pitanjima da bi doneo ispravnu odluku. Tek kasnije, nakon dužeg korišćenja, kupac sagledava manjkavosti stana koji je kupio.

Suprotno uobičajenoj praksi nagađanja, objektivan sistem procene ukupnog kvaliteta stana kupcu pomaže da sa velikom preciznošću i sigurnošću donese informisanu i ispravnu odluku, bez stresa, nervoze i straha.

Bodovanje

Sertifikat ukupnog kvaliteta stana je dokument koji na jasan i razumljiv način kupcu pruža ključne informacije o sveobuhvatnom kvalitetu stana. Svrha sertifikata je donošenje ispravne i informisane odluke o kupovini ili zakupu stana (Todorović, 2016). Reč je o objektivnom sistemu kriterijuma ocenjivanja ukupnog kvaliteta stana koji su osmislile razvijene zemlje Evropske Unije (pre svega, Holandija). Svrha sertifikata jeste kontrola kvaliteta pristupačnih stanova (eng. social housing) koji se posreduju putem tržišta, a za čiji standard kvaliteta garantuje država.

Sertifikat o ukupnom kvalitetu stana je skala od -15 do 195 bodova. Zavisno od svojih pojedinačnih i ukupnih kvaliteta, stan može biti razvrstan u jedan od 8 klasnih razreda (G, F, E, D, C, B, A i A+). Ukupni kvalitet stana raščlanjen je na 10 grupnih kriterijuma. Grupni kriterijumi vrednovanja ukupnog kvaliteta stana su:

  • prostorni komfor stana,
  • svetlosno-vizuelni komfor stana,
  • akustički komfor stana,
  • energetska efikasnost, toplotni i vazdušni komfor,
  • opremljenost instalacijama i mernim uređajima,
  • pristupačnost zgradi i stanu,
  • upotrebljeni materijali, završne obrade i oprema stana,
  • bezbednost,
  • lokacija, i
  • garancije.

Prilikom procene ukupnog kvaliteta stana, u razmatranje se uzimaju: pristup stanu, osnovni protivpožarni uslovi, minimalna površina i veza između pojedinih prostorija, dnevna osvetljenost i osunčanost, stepen buke, ventilacija, infrastruktura stana i stambene zgrade, kao i drugi relevantni kriterijumi kao što su garancije. Sertifikat o ukupnom kvalitetu stana sadrži 10 tabelarnih stranica. Da bi se ukupni kvalitet jednog stana objektivno procenio, neophodno je nekoliko sati, znanje minimalnih građevinskih propisa i osnovno poznavanje arhitektonske fizike.

Primeri iz Srbije

Kakvog su onda kvaliteta stanovi u Srbiji? Dr Mirko Todorović, u svojoj doktorskoj disertaciji, analizira i upoređuje kvalitete stanova na nekoliko atraktivnih gradskih lokacija na Novom Beogradu. Predmeti njegove analize, pored ostalih, su i stanovi u stambenim naseljima West 65 i A Blok.

Trosoban stan od 74 kvadratnih metara u stambenom naselju West 65 ocenjen je sa 134 bodova i pripada klasnom razredu B2 (Todorović, 2016: 183). Cene kvadrata u ovom naselju kreću se u oglasima u rasponu od 2.500 do 3.000 evra – zavisno od kvadrature. Trosoban stan od 68 kvadratnih metara u stambenom naselju A Blok ocenjen je sa 102 bodova i pripada klasnom razredu C2 (Todorović, 2016: 184). Cene kvadrata u ovom naselju takođe se kreću u rasponu od 2.500 do 3.000 evra. Dakle, na Novom Beogradu, po sličnoj ceni prodaju se stanovi dva sasvim različita klasna razreda.

Provera ukupnog kvaliteta stana pre svake kupovine

Kupovina stana je stvar ličnog izbora, želja i mogućnosti. Sagledavanje stvarne slike stana zasnovane na merljivim činjenicama korisna je pomoć u donošenju ispravne odluke. Nažalost, o objektivnim kriterijumima ukupnog kvaliteta stana se malo zna. O njima se još manje priča. No, kao i jaja u samoposluzi, i stan ima svoju klasu i očekivanu cenu spram svog kvaliteta.

Rešavanje stambenog pitanja veliki je životni korak. Kupovina stana zahteva značajna novčana sredstva. Međutim, na snazi je neka vrsta negativne spirale. Sve se više navikavamo na lošije životne uslove. Sve nam češće prodaju nekvalitetne stanove po visokoj ceni. Iz tog razloga, neophodno je biti siguran. Neophodno je biti informisan. Neophodno je proveriti ukupni kvalitet stana koji nameravamo kupiti – šta smu mu prednosti, a šta nedostaci.

Izvor: Gradnja.rs