SIRTFOOD – VIŠE OD DIJETE

Popularna britanska pevačica Adel bukvalno se istopila, a za to je zaslužna sirtfood dijeta, trenutno najpopularniji način ishrane koji dovodi do redukcije telesne težine.

 

Dijeta koja se trenutno najviše pretražuje na internetu zove se sirtfood dijeta. To je novi i neobičan režim ishrane koji dopušta konzumaciju mnogih „grešnih“ namirnica i koji je po interesovanju potukao dukan i paleo dijetu.

sirtfood

Možete li da verujete da postoji režim ishrane koji ne samo da dopušta nego i podstiče konzumaciju čokolade, crvenog vina i crne kafe? Ako ste ljubitelji ovih namirnica, onda će vam se svideti takozvana sirtfood dijeta pomoću koje je britanska pevačica Adel smršala neverovatnih 45 kilograma!

Osmislili su je i testirali nutricionisti Ejdan Godžins i Glen Maten, koji su sve detalje o novom režimu ishrane prezentovali u knjizi „The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss“ (Sirtfood dijeta: Revolucionarni plan za zdravlje i gubljenje kilograma).

Dijeta se bazira na konzumaciji hrane koja podstiče nastajanje grupe enzima pod nazivom sirtuin.

Istraživanja su pokazala da oni drže metabolizam pod kontrolom i ubrzavaju sagorevanje kalorija, a uz to regulišu razne upalne procese u telu i štite ćeije organizma.

Primeri namirnica koje aktiviraju sirtuin:

Piće – zeleni čaj, mača zeleni čaj, nezaslađena crna kafa, crveno vino (posebno pinot noir).

Voće i povrće – citrusi, jabuka, borovnica, urma, celer, kelj, crveni luk, rukola, crvena cikorija.

Začini – peršun, kurkuma.

Druge namirnice – tamna čokolada s minimalno 75 odsto kakaa, orasi, maslinovo ulje, heljda, losos, kozice.

Osnovna pravila sirtfood dijete:

Sprovodi se po nedeljnom rasporedu i bazira se na restriktivnom unosu kalorija.

1. Prva tri dana u organizam se unosi 1.000 kalorija dnevno, konzumiranjem 3 smutija i jednog obroka napravljenog od namirnica s popisa dopuštene hrane.

2. Od četvrtog do sedmog dana unosi se 1.500 kalorija dnevno, konzumiranjem 2 smutija i 2 obroka.

REZULTATI

Godžins i Maten su dijetu testirali isključivo na ispitanicima koji se redovno tj. svakodnevno bave telesnim vežbanjem. Svi ispitanici u proseku su izgubili 3 kilograma u 7 dana.

Nutricionisti naglašavaju kako je ovo pre svega režim ishrane, a ne drastična dijeta za nezdravi gubitak kilograma. Cilj ishrane je osnažiti metabolizam i imuni sistem i poboljšati opšte zdravstveno stanje, koje će uz obaveznu telesnu aktivnost naposletku uroditi i gubitkom viška kilograma. Konsultujte se s lekarom pre nego šte krenete na taj režim ishrane.

Izvor: Zadovoljna.hr