ŠTA ZNAČI SVAKA SVETA LITURGIJA

Svaka Sveta liturgija uvek je bila i ostala Tajna večera, zato što njen smisao ostaje skriven za veliki broj ljudi, osim za one koji su se okupili na jednom mestu da se sjedine s Bogom u molitvi.

 

Svaka Sveta liturgija je Tajna večera. Zašto se naziva tajnom? Kad se vreme Hristove propovedi na zemlji bližilo kraju i kad je trebalo ustanoviti Svetu liturgiju, jevrejski prvosveštenici, koji su se konačno ukorenili u svojoj zlobi, već su tražili zgodnu priliku da uhvate Spasitelja. I da se to ne bi desilo za vreme služenja Svete liturgije, za vreme uspostavljanja ove velike Tajne, mesto na kojem je ona obavljena bilo je tajno.

svaka sveta liturgija

Danas Liturgija nastavlja da bude Tajna večera, zato što njen smisao ostaje skriven za veliki broj ljudi. Ali ste se vi, pravoslavni hrišćani ovog grada okupili ovde kako bismo se svi sjedinili s Bogom u molitvi i pričešćivanju Svetim Hristovim Tajnama.

Upravo sjedinjenje s Bogom predstavlja glavni cilj ljudskog života. To je glavni cilj, čak i ako ga nismo potpuno svesni, čak i ako ga ne formulišemo u tom obliku. Čovek nije stvoren ni zbog čega drugog, čovek ni zbog čega drugog ne dolazi u svet osim kako bi sjedinio svoju dušu s Bogom kroz veru u Njega, kroz uzdanje u Njega, kroz spoznaju Njega i sjedinjenje s Njim u osećanju ljubavi, nade i vere.

O tome da je Tvorac ovog sveta, Tvorac svakog od nas, kao i Promislitelj Koji se na poseban način brine za postojanje našeg sveta i svakog od nas ne govori nam samo osećaj da postoji Viša sila, već i iskustvo svakog od nas, koji smo proživeli makar malo duži životni period o kojem smo iole ozbiljnije razmišljali.

Kroz iskušenja i radosti, kroz sreću i nezgode, kroz padove i pokajanje Bog nas dovodi do samospoznaje. Sjedinivši se s Njim ljudska duša dobija sve nasleđe Božije: Bog je svemoguć i besmrtan i ljudska duša, sjedinjujući se s Bogom postaje besmrtna i svemoguća. Gospod čuje i ispunjava molitve ovakve duše, zato što su ove molitve na korist i samom čoveku i onima za koje se on moli.

To je veliko iskustvo Hristove Crkve koja postoji dve hiljade godina, i ono treba da postane lično iskustvo svakog od nas. Treba da osetimo ovo jedinstvo s Bogom, da ga spoznamo, ne samo na osnovu knjiga i propovedi, već pre svega u svom životu. „Tražite Boga i živa će biti duša vaša“ (Ps. 68: 33). Ova spoznaja je najviša, najlepša, ali i najteža.

Nije slučajno to što sam današnju besedu počeo od toga da smo svi mi ostavili svoje svakodnevne poslove i došli u hram na Hristovu Tajnu večeru kako bismo se sjedinili s Rečju Božijom, s Gospodom Isusom Hristom.

U današnjem Jevanđelju smo čitali kako je Gospod došao u kuću kod Svojih prijatelja. Tu su bile dve sestre: Marta i Marija. I jedna se brinula da počasti goste i za trpezu, što je samo po sebi bilo ispravno. To je činila od sveg srca i to je bio način na koji je mogla da posluži svom Učitelju, Gospodu Isusu Hristu i svojim bližnjima. Druga sestra je sedela pokraj Hristovih nogu i slušala je reči Božije, upijala ih je i sjedinjavala se s njima.

Kad je Marta s prekorom rekla Spasitelju da ju je Marija ostavila i da joj ne pomaže u kućnim poslovima Gospod je izgovorio sledeće reči kojih se svi sećamo: „Marta! Marta! – rekao joj je s ljubavlju i zahvalnošću za njenu brigu – brineš se i uznemiravaš za mnogo. A samo je jedno potrebno“ (Lk. 10: 41).

Da, naravno, treba i trpezu treba spremiti, i naši kućni poslovi su potrebni – i to je izraz naše ljubavi prema bližnjem, ali ni u kom slučaju ne treba da zaboravimo glavnu brigu – sjedinjenje naše duše s Bogom.

Nije slučajno što u odlomku iz Jevanđelja čujemo kako jedna žena ugledavši Hrista odmah posle ovog razgovora u kući Lazara, Marte i Marije kaže: „Blago Ženi Koja te je nosila, Koja Te je dojila Svojim grudima, blago Tvojoj Majci, blago Presvetoj Bogorodici!“ Zaista je tako!

A šta kaže Hristos? On izgovara apsolutno zapanjujuće reči. Znamo da je Majka Božija časnija od heruvima i neuporedivo slavnija od serafima. Niko ne može da se uporedi s Njom. I odjednom Sam Spasitelj na usklik ove žene – „Blago utrobi koja Te je nosila, i grudima koje su Te dojile“ (Lk. 11, 27) – kaže da ima još blaženijih ljudi. Na ovom svetu postoje još srećniji ljudi. Ko su oni? To smo mi.

Ovo jeste zapanjujuće, ali su to reči Samog Svedržitelja Boga, reči Svete Trojice, reči Gospoda našeg Isusa Hrista. Još su blaženiji, kaže On oni „koji slušaju reč Božiju i drže je“ (Lk. 11: 28). Evo ko je zaista blažen – oni koji drže reč Božiju u svom srcu i ispunjavaju je.

Možemo biti još blaženiji od Majke Gospoda, zato što je Ona beskrajno smirena i ustupa nam ovo blaženstvo samo da bismo se sjedinili s Njenim Sinom, da bismo stekli besmrtnost, da bismo stekli veliku radost da budemo zajedno s Njenim Božanskim Sinom. Ona se umanjuje isto kao što se umanjivao Njen Božanski Sin.

Evo na kakve zadatke koji nam se postavljaju u ovom životu podsećaju ikona Presvete Bogorodice i današnje Sveto Pismo.

Sad ćete pristupiti svetom Putiru i pričestiti se Svetim Hristovim Tajnama. Bićete učesnici iste one Tajne večere na kojoj su bili apostoli. Isti Gospod Isus Hristos će vam dati isto i istinsko Svoje Telo i istinsku Svoju Krv. Ovo je glavno u našem životu, to nas sjedinjuje s Bogom, isto kao i Njegove reči koje smo čuli u svetom Jevanđelju, njihovo razumevanje i razmišljanje o ovim Božijim rečima, molitva Bogu i ispunjenje Njegovih zapovesti.

Sve ovo od srca želim svima vama, okupljenima u ovom hramu pred čudotvornom ikonom Presvete Bogorodice. Okupili ste se i sami za sebe, i za svoje bližnje za koje se molite. Neka Gospod blagoslovi sve vas i sve one koji se nalaze u vašem srcu punom ljubavi. Amin!

Izvor: Pravoslavie.ru