ŠKODA – NOVI IMIDŽ, STARI KVALITET

Iako su smisao božićnih i novogodišnjih praznika radost, veselje i zbližavanje, njih neminovno prate i veći izdaci u kućnom budžetu. Pruži se koliko ti je jorgan dug – poslovica je koje bi se trebalo držati naročito u vreme praznika.

 

Da bismo izbegli  nepotrebne izdatke i zaduživanja, neophodno je racionalno planiranje troškova. Izgleda, međutim, da ova tvrdnja ne važi za naše ljude kada su automobili u pitanju. I pored sveprisutne krize i preživljavanja „od danas do sutra“, naš narod voli da izdvoji za nov automobil. Jer kao što bi rekao stari Henri Ford, najbolji auto je nov auto.

škoda

Statistika pokazuje da prodaja novih vozila beleži rast u poslednje dve godine, a prva na listi je češka „Škoda“. Verovatno je na popularnost ovog brenda uticala i saradnja sa Folksvagenom. „Fabija“, „Superb“ i posebno „Oktavija“ pokazale su se kao odlična alternativa skupljim nemačkim modelima.

Prilikom konstrukcije vozila, izbora materijala i proizvodnje, konstruktori su najveću pažnju posvetili zaštiti životne sredine.  Rezultat je očigledan: mali utrošak goriva, niski postotak štetnih materija u izduvnim gasovima, skromni zahtevi za održavanje između servisnih intervala i dug životni vek delova podobnih habanju. Novu „Oktaviju“ karakterišu ekonomičnost, kvalitet, pouzdanost i dugovečnost upotrebne vrednosti. Na samopouzdanje vozača u značajnoj meri utiče i činjenica da je za eventualno potrebne popravke izgrađena široka mreža ovlašćenih Škoda servisa, kojih u Srbiji ima u gotovo svakom gradu. Samo u Evropi ih ima preko 2.500. Oni uz pristupačne cene pružaju stručnu i kvalitetnu uslugu održavanja i servisiranja Škodinih modela prema zahtevima proizvođača.

Škoda Octavia 3. generacije

Treća generacija „Oktavije“, predstavljena nedavno u Portugalu. Po mnogo čemu je napravila krupan korak napred – kako po udobnosti, tako i po ekonomičnosti i bezbednosti. Od svih modela koje proizvodi, Škoda prodaje skoro polovinu „Oktavija“. Prepoznatljiv oblik prednje maske i linije koje neodoljivo podsećaju na njenu nemačku braću, ovu Škodu čine atraktivnom i skladnom. Ali i pomalo dosadnom u odnosu na azijsku konkurenciju. Upravo je ta monotona crta njenog karaktera zaslužna za njen uspeh. Jer ovaj model svojom nenametljivom pojavom, proverenim kvalitetom izrade i pouzdanim agregatima, godinama uspešno pronalazi svoje parking mesto ispred mnogih porodičnih kuća, ali i na parkinzima mnogih preduzeća, službi i institucija širom Evrope.

Kao i svaka nova generacija u svetu automobilske industrije i ova generacija Škodinog modela, svojim kupcima nudi određene novitete. Tu su nova LED svetla, nova paleta boja eksterijera, novi izgled i materijali u enterijeru, ali i nova tehnologija, kako radi zabave u kabini, tako i u cilju bezbednosti širom celog vozila.

Škoda je specijalizovana za prostor na zadnjoj klupi. Više nego ikad „Oktavija“ materijalima i završnom obradom podseća na svoje srodnike iz tuđine. Osećaju nemačkog kvaliteta doprinosi i novi dizajn, ali i tehnologija, koja je svoje mesto pronašla unutar kokpita ovog češkog miljenika.

Što se tiče enterijera, istače se novi volan koji podseća na pojedine Audijeve modele, novitet je i menjač, koji umesto automatske ručice, sada nudi električni selektor, kao kod Poršea.

Nova Škoda dolazi u hečbek i karavan varijanti, a za one koji hoće više sigurnosti tu je i model s pogonom na sva četiri točka.

Iako Škoda praktikuje filozofiju skupljih nemačkih rođaka, koja podrazumeva da je sve deo dodatne opreme, ovaj češki model i dalje će biti automobil koji svira najviše muzike za utrošeni novac.