STARI RUTER NIJE ZA BACANJE

Dobili ste ili nabavili novi ruter, a stari odložili. Međutim, šta ćete s onim koji vas je dosad vredno služio? Pročitajte za šta ga sve možete upotrebiti!

 

Ovo su sve načini na koje možete nastaviti koristiti stari preusmerivač (ruter) za Wi-Fi, iako vam je stigao novi.

stari ruter

Napravite bežični repetitor signala

Povežite Wi-Fijem stari ruter s vašom novom bežičnom mrežom i podelite putem njega pristup toj mreži. Veza će biti nešto sporija zbog latencije, ali ćete brzo i jednostavno povećati površinu pokrivenu signalom.

Postavite mrežu Wi-Fija za goste

Napravite bežični repetitor sledeći prethodno opisana uputstva, ali ga ponudite gostima kao otvorenu bežičnu mrežu, spojenu na vašu lozinkom zaštićenu mrežu, koristeći opciju guest network.

Pretvorite ruter u jeftini uređaj za streaming internet radija

Pojedine rutere moguće je namestiti za streaming internet radio stranica, ako ste spremni da instalirate firmware softver OpenWrt ili DD-WRT. Trebaće vam i dodatni softver, kao i USB zvučna kartica.

Pretvorite ruter u jevtin mrežni prekidač

Većina rutera nema više od šest portova za Ethernet, često ne više od četiri. Ako vam treba više, možete upotrebiti stari ruter kao mrežni prekidač. Svakako najpre isključite bežično umrežavanje na starom ruteru.

Pretvorite ruter u bežični most

Šta ako je vaš novi ruter isključivo bežični? Ako treba da povežete uređaje Ethernet vezom na vašu kućnu mrežu trebaće vam bežični most. Stari ruter može preuzeti tu ulogu. Slično kao s deljenjem mreže Wi-Fi, samo što u ovom slučaju deli pristup putem Etherneta.

Napravite čvorište (hub) za uređaje pametne kuće

Pojedini ruteri dolaze s korisnim dodatnim portovima. Recimo, USB port koji može dobro da posluži za nadogradnju i čišćenje firmwarea za rutere koji koriste OpenWRT ili DD-WRT. Drugi uređaji dolaze sa serijskim portom. Oni mogu biti prenamenjeni u uređaje za automatizaciju kuće.

Pretvorite ruter u NAS disk

Tražite način kako da sačuvate podatke na jednom uređaju tako što ćete im moći pristupiti bilo gde u vašem domu? Za to vam treba Network Attached Storage (NAS), čvrsti disk spojen na vašu mrežu. Ali, pogađate da u tu svrhu može da posluži i stari ruter. Nažalost, za to mogu da posluže samo ruteri s vlastitim firmwareom (kao što je, naprimer, DD-WRT) i koji imaju ulaz za USB. Takođe, mora da postoji način kako pregledati sadržaje svih USB-om povezanih uređaja putem rutera.

Pretvorite stari ruter u web server

Ako vaš stari ruter podržava OpenWRT ili DD-WRT i može poslužiti kao NAS ili čvorište za pametni dom, na njega možete postaviti i jednostavnu web stranicu. Hoćete li na nju staviti informacije za ostale ukućane, osobni blog (uz odgovarajuću podršku, možda čak i WordPress) ili nešto treće? Odluka je na vama.

Napravite sopstveni VPN ruter

Na starije rutere s vlastitim firmwareom moguće je postaviti softver za virtualne privatne mreže (virtual private networks, VPN) i time zaštititi sve uređaje koji koriste vašu mrežu.

Prodajte ga

Ako vam ništa od navedenog nije privlačno ili dostupno, pokušajte da prodate vaš ruter na eBay platformi ili sličnom servisu. Možda je nekome potreban.

Izvor: Tportal.hr