ZUBNE PROTEZE I HRANA

Nošenje zubne proteze često je prvi korak ka dobijanju osmeha kakvog ste želeli, a isto tako nekim ljudima je to jedini korak preostao do divnih, ravnih zuba.

 

Zamislite tek da uložite sve svoje napore, a onda ne znajući da time pogoršavate stanje zuba, jedete hranu koja uzrokuje karijes ili vam može naškoditi na neki drugi način.

zubne proteze

Održavanje svakodnevne oralne higijene može smanjiti rizik od karijesa u velikoj meri, ali ipak je važno znati koja je to hrana koju morate izbegavati ili je pak možete koristiti ali vrlo obazrivo. Obratite posebnu pažnju na ovih devet namirnica kako biste bili sigurni da zubne proteze neće imati u vašem slučaju više štete nego koristi.

1. Lepljive i tvrde bombone

Razlozi mogu biti dvostruki:

– kao prvo, bombone se mogu uplesti i ulepiti u zubnu protezu, ovo se posebno odnosi na fiksne ortodonske aparate za zube i oštetiti ih,

– kao drugo, možda i važnije, je to da se slatkiš može zalepiti za vaše zube i tako ostati tu, povećavajući rizik od karijesa samim tim što se zadržava ispod proteze i otežava čišćenje zuba.

2. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi jesu kombinacija dveju najgorih stvari po korisnike zubnih proteza – tvrdi su i sitni.

Ovo je loša vest zbog toga što konzumiranje orašastih plodova može da uzrokuje lomljenje dela proteze što podrazumeva ponovni odlazak kod stomatologa zbog popravke, što pored neprijatnosti iziskuje i dodatni finansijski trošak.

Ono što u svakom trenutku možete da uradite jeste da zamenite orašaste plodove nekim proizvodom koji ih sadrži. Preporuka je napratiti puter ukoliko vam zaista nedostaje taj ukus. Ne treba ni zanemariti važnost unosa proteina i zdravih masti kojima obiluju orašasti plodovi.

3. Kokice

Ova, naizgled bezopasna namirnica je zapravo jedna od najopasnijih namirnica koju možete jesti za vreme nošenja zubne proteze. Neotvorena zrna kao i polomljeni komadići mogu da uzrokuju mnoštvo problema – najveći problem koji mogu prouzrokovati je da se zavuku ispod proteze na teško dostupa mesta ili da se upletu u žice. Ova situacija može da vodi do toga da proteza mora da se skine kako bi se pomerio deo zrna koji se zavukao ispod i nakon toga da se proteza vrati nazad.

Ukoliko zaista ne možete bez kokica, nemojte padati u iskušenje da birate one kokice koje su možda prelivene različitim karamel slojem i da na taj način pomislite da u njima nema polomljenih i oštećenih zrna pa da su neškodljive po desni i protezu. Budite vrlo obazrivi sa ovom nemirnicom.

4. Žvakaće gume

Možda čak i gora opcija od kokica jesu žvakaće gume. Žvakaće gume su striktno zabranjenje za vreme nošenja zubnih proteza. Razlog tome? Žvakaće gume mogu prouzrokovati savijanje žice između nosača proteze. To može vrlo suptilno da se odvije da čak ni ne primetite da nešto nije u redu – a ono što nije u redu je zapravo da vaši zubi samim tim budu usmeravani na pogrešnu stranu što dodatno može da produži nošenje proteze kako bi se ispravila šteta koja je time napravljena.

5. Gazirana pića

Iako, tehnički, gazirana pića ne spadaju u hranu, valjalo bi pomenuti ih ovde zbog opasnosti koje mogu da predstavljaju po zubne proteze.

Kombinacija kiseline i šećera napada zube i desni i izaziva karijes. Za neka gazirana pića je čak i poznato da mogu da oslabe lepak koji drži nosače proteza na mestu na vašim zubima. Iz ovih razloga poželjno je izbegavati gazirana pića.

aparat zubi

6. Tvrde perece

I ponovo, jesti nešto tvrdo poput pereca može u velikoj meri da poveća rizik lomljenja dela proteze ili, još gora opcija je, da vaš zub podlegne jakom pritisku prilikom ugriza, a da u isto vreme bude postojan ali i napukao ili pukao potpuno. Na ovaj način zub će biti podložan dubljem kvaru a da to ni ne primetite na vreme.

Ukoliko se zaista zaželite ukusa pereca, mekane perece su mnogo bolji izbor.

7. Pečeni ili kuvani kukuruz

Ako budete zagrizli kukuruz u klipu, bio on skuvan ili pečen, to bi moglo skupo da vas košta. Zubna proteza bi na taj način mogla da se pomakne, a čak i pucanje žica proteze nije isključena opcija. Osim toga, budimo iskreni, nikome ne bi bilo prijatno da ima komadiće kukuruza u protezi na prednjim zubima, ni zbog postojanosti proteze, a ni za lepog osmeha.

Pozitivna strane ove priče je da ne morate da prestanete da jedete kukukuruz, dovoljno je samo da pre jela odvojite zrna od klipa.

8. Sirovo povrće

Dok je veliki broj mlađe populacije verovatno vrlo srećan dok čita ove redove, možete a i trebalo bi da održavate kontrolu nad unosom povrća za vreme nošenja zubne proteze. Iako bi se, kada biste zagrizli šargarepu, na primer, vaša proteza mogla pomaći, postoje razne opcije kojima se mogu zaobići ovakvi problemi.

Jedan od proverenih načina jeste kuvanje povrća na pari kako biste sačuvali njihove hranljive sastojke i omekšali ih dovoljno da možete da ih bezbrižno i sigurno jedete i sa protezom. U slučaju da ipak želite da ih jedete sirove, predlog je da ih narendate ili iseckate na male, sitne parčiće.

9. Tvrde žitarice

Konzumiranjem tvrdih žitarica poput kornflejksa, povećavate rizik oštećenja vaše proteze i njenih žica kao i promenu položaja proteze iz svog prvobitno postavljenog položaja.

Kako ćete se organizovati sa ovim zavisi i od vašeg ukusa. Možete da zamenite tvrde žitarice za one mekše ili pak da svoje omiljene žitarice držite duže potopljene u mleku kako bi dovoljno omekšale.

Koji god metod da iskoristite, dodavanje šećera nikako ne bi trebalo da vam bude jedna od opcija.

Ukoliko razgovarate sa svojim prijateljima ili poznanicima, sigurno ćete naići i na one koji su nekada pojeli nešto što nisu smeli dok su nosili protezu, i to je prošlo bez posledica. Istina je da su verovatno imali sreće. Naravno, možete koristiti napred navedene savete bez ustezanja ali ipak je bolje prihvatiti savete stomatologa, kao stručne osobe koja zna da vas sa sigurnošću posavetuje kakvu hranu možete da koristite i prođete bez ikakvih posledica. Oni su najkompetentnije osobe i mogu vas upoznati sa tim kakve posledice po zdravlje vaših zuba kao i proteze nosi konzumiranje pogrešnih namirnica.

Zlatno pravilo jeste – klonite se tvrde i lepljive hrane, žvakaćih guma kao i hrane sa visokim udelom šećera i na taj način sačuvajte vaše zube zdravim i proteze ispravnim, a onda kada proteze učine svoje i kada se uklone, vaš osmeh će u najkraćem mogućem roku zablistati punim sjajem.