PRAVOSLAVNI AFRIČKI KRALJ ČIFI

Plemenski vođa Obale Slonovače, afrički kralj Čifi Zae Žan Žerve, primio je veru pravoslavnog hrišćanstva krstivši se na Atosu.

 

Jedan afrički kralj u junu 2018. je otputovao na Svetu Goru da bi se krstio u svetoj pravoslavnoj crkvi, gde je primio novu veru.

afrički kralj

Savez pravoslavnih novinara prvobitno je samo izvestio da je jeromonah Dionisije u manastiru Kutlumušu (Manastir Kutlumuš (grč. Μονη Κουτλουμουσιου) — pravoslavni manastir na Svetoj gori. Šesti u hijerarhiji manastira) krstio jednog afričkog kralja koji je dobio hrišćansko ime David.

Kasnije se ispostavilo da se radi o plemenskom kralju poglavica Obale Slonovače Čifi Zae Žan Žerve.

Prema pisanju afričke novinske agencije Afrika247, Kralj Čifi Zae Žan Žerve je u službi Stalnog generalnog sekretara Foruma kraljeva, prinčeva, šeika i tradicionalnih afričkih vođa, koji je ustanovljen u avgustu 2008. u Bengaziju, Libiji, a sedište mu je u Sirteu, Libiji.

On je Glavni kancelar Ujedinjenog Afričkog Kraljevstva, „platforme društvenog razvoja koja je apolitična i koja funkcioniše kao podrška Predsedništvu i Nacionalnoj Vladi, institucijama i ljudima koji podržavaju Nacionalne Razvojne Planove“

Grčka pravoslavna vera prisutna je na severu Afrike nekoliko vekova, a u poslednjih 100 godina proširila se južno od pustinje Sahare.

Malo se zna da je upravo Nikolaj Aleksandru, otac Ane Besarab, poslednje srpske carice i supruge Uroša V, značajno pomogao ovu svetinju u XIV veku.