CRVENO MESO SA BELIM VINOM

Gastronomsku planetu upravo osvaja uparivanje odležalih odrezaka sa belim vinom, kako bi se u najvećoj meri istakao ukus koji ima crveno meso.

 

Uparivanje odreska sa belim vinom uskoro neće biti tabu, ako se „primi“ najnoviji trend ponikao u najboljim američkim restoranima u kojima se služi vrhunsko crveno meso.

crveno meso

Dobar odležali stejk u sebi sadrži takve aromatske komplekse koji, poput zrelog francuskog sira, predstavljaju prirodan par suvom belom vinu koje će ove ukuse i mirise istaći, nasuprot crvenom vinu koje, kako tvrde neki veoma ugledni somelijeri, može da ugrozi naš doživljaj umamija kod odležalog crvenog mesa.

Jedan od ovih stručnjaka je i Barbara Verli, glavni somelijer legendarnog restorana u Dalasu Pappas Brothers Steakhouse u kome se služe neki od najboljih odrezaka na svetu. Barbara Verli je nosilac titule Master Sommelier i pomogla je u pravljenju vinske karte na kojoj se nalaze legendarni kalifornijski kabernei i skupocene etikete iz Bordoa. U ovakvom okruženju, gde se susreću velika crvena vina i komadi mesa koji su proveli nedelje u komorama za odležavanje, Verli se usudila da ponudi gostima uparivanje crvenog mesa i belog vina.

– Ako jedete francuski sir jakog mirisa, uz njega ćete piti belo vino. Odležala govedina je, poput tog sira, puna umamija, a umami se može izgubiti ako ga uparimo sa velikim crvenim vinom – rekla je Verli i dodala da se uparivanje sa belim vinima ne preporučuje samo za odležale odreske.

– Imali smo degustaciju na kojoj smo služili meso goveda sa pašnjaka, meso goveda koja su jela žitarice, odležale odreske i wagyu odreske i ustanovili smo da se dobro odabrano belo vino može odlično uklopiti sa bilo kojom kvalitetnom govedinom. To je meso bogate arome koje zahteva kiselinu – rekla je.

Ben Rejnolds, vinski direktor poznatog londonskog restorana Knife, takođe je veliki popularizator uparivanja belog vina i odreska. On je sklon tome da iznenadi goste time što im uz meso ponudi vrhunski beli burgundac.

– Nikada mi se nije dogodilo da mi neko kaže: „Ti si idiot, nosi to vino nazad i donesi mi dobar kaberne sovinjon. Iznenađem sam uspehom toga što radim – govori Rejnolds za magazin Forbes.

Ovakve ideje o uparivanju dospele su i u velike vinske medije. Magazin Wine Spectator je u svojoj rubrici odgovora na pitanja čitalaca izneo redakcijsku listu preporuka za uparivanje belog vina i crvenog mesa.

– Šardone punog tela i sa puno drveta, vionje ili marsan. Može se probati i zrela, bela rioha, ili stariji rizling. Uz odrezak jako volimo i šampanjac i druga penušava vina – naveli su u magazinu Wine Spectator.

Izvor: Vinoifino.rs