BRIOŠ

Brioš je pecivo francuskog porekla koje liči na hleb, a priprema se na specifičan način. Visok sadržaj jaja i maslaca omogućuje da brioš ima bogat izgled i nežno hrskavu strukturu, pa je veoma pogodan za vreme doručka ili užine.

brioš

Sastojci:

700 grama brašna
6 jaja
350 grama putera
1 svež kvasac
100 mililitara mleka
100 grama šećera
1 narandža
1 limun
2 jabuke
200 grama marmelade od kajsija
100 grama suvog grožđa
50 mililitara ruma
100 grama mlevenih lešnika

Način pripreme:

U manji sud stavimo 1 kašiku brašna, 1 kašiku šećera, kvasac, malo mleka i promešamo. U veći sud stavimo puter, šećer i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Zatim u sud polupamo jaja, dodamo brašno, narasli kvasac i rukama zamesimo testo.

Testo premesimo na pobrašnjenoj radnoj površini i ostavimo 30-ak minuta da naraste. Suvo grožđe prelijemo rumom. Jabuke oljuštimo i izrendamo krupno.

U šerpu na šporetu stavimo marmeladu, rendane jabuke, mlevene lešnike i suvo grožđe sa rumom. Zatim u šerpu krupno izrendamo koru limuna i narandže, promešamo i sklonimo sa šporeta.

Naraslo testo premesimo u sudu. Oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini od testa razvučemo koru. Rukama koru još malo razvučemo u pravougaonu formu. Premažemo koru filom i uvijemo u rolat. Isečemo rolat na parčiće jednake dužine. Parčiće rolata, u krug, poređamo u nauljenu okruglu tepsiju sa sečenim delom na gore. Ostavimo brioš da naraste. Pečemo 60 minuta na 180 stepeni.

Pečeni brioš stavimo na tacnu za posluženje, a prema želji možemo ga ukrasiti sa po tri kašike marmelade na sredini pogače.

Prijatno!