BZART LAMBIEK – SPOJ PIVARSKE I VINSKE TRADICIJE

Njujorški lanac barova „Treadwell Park“ prodaje belgijsko pivo Bzart Lambiek, pravljeno po tradicionalnoj šampanjskoj metodi, koje ima cenu kao vrhunska vina.

 

Belgijsko pivo Bzart Lambiek, koje proizvodi belgijska kuća Oud Beersel, u njujorškom lancu barova Treadwell Park prodaje se po neverovatnoj ceni od 125 dolara za bocu od 750 mililitara.

bzart lambiek

U pitanju je, bez sumnje, najviša cena za bocu piva koja se prodaje u nekom legitimnom ugostiteljskom objektu u SAD, a verovatno i na planeti.

Da bi se stvari stavile u kontekst, treba znati da Bzart Lambiek ipak nije baš obično pivo. U pitanju je vrhunski napitak stvoren spajanjem vinske i pivarske tradicije: ovo piće je spontano fermentisalo poput običnih „lambik“ piva, a napravljeno je tradicionalnom šampanjskom metodom.

Početna fermentacija traje dvanaest sati u drvenim buradima na strogo kontrolisanoj temperaturi, i potom se pivo flašira uz dodatak šampanjskog kvasca i šećera, radi druge fermentacije. Nakon toga, pivo sazreva u bocama još najmanje devet meseci. Pivo se na kraju degoržira poput šampanjca, kako bi se uklonio talog kvasca, Kao rezultat, dobija se pivo izvanredno složene palete ukusa, a najbolje se uparuje sa morskom ribom jačeg ukusa: haringa, jegulja, losos, bakalar i skuša.

Sve ovo opravdava maloprodajnu cenu piva od 19 evra za bocu od 750 mililitara – skupo za uobičajene pivske pojmove, ali nimalo skupo kada se o ovom „šampanjskom pivu“ razmišlja u istim kategorijama kao o vinu. No, cena ovog piva u barovima Treadwell Park ipak je u svakom pogledu preterana, što je navelo magazin Drinks Business da istraži ovaj trend. Kako su utvrdili, ovaj lanac barova nije usamljen u „divljanju“ kada su u pitanju cene piva: trenutno, nakon već pomalo prevaziđene mode kraft piva, veoma su aktuelna zaista vrhunska piva sa jakim pedigreom.

Tako pivo Deus koje pravi belgijska kuća Brouwerij Bosteels košta 90 dolara, američko pivo New York Flanders kuće Catskills Brewery je 60 dolara, a barova koji su usvojili trend „finih piva“ sve je više. Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend proširiti po svetu, na žalost svih onih za koje je pivo simbol nepretencioznog, jednostavnog i pre svega pristupačnog hedonizma.

Izvor: Vinoifino.rs