CALL ME ANY, ANYTIME…

„Call me“ je pesma o prostituciji i ona se kao takva savršeno uklopila u glavnu temu filma, gde glavni junak radi kao pratilac bogatih i starijih dama, a svoje druženje i seksualne usluge skupo naplaćuje.

 

Rok bend Blondi (Blondie) objavio je 1. februara 1980. godine pesmu „Call me“, glavnu numeru popularnog filma „Američki žigolo“ (American Gigolo), koji je premijeru imao sedam dana kasnije.

call me

„Call me“ je pesma o prostituciji, te se savršeno uklopila u glavnu temu filma, gde glavni junak Džulijan Kej (Ričard Gir) radi kao pratilac bogatih i starijih dama, a svoje druženje i seksualne usluge skupo naplaćuje.

Film je postigao ogroman uspeh, koji nije falio ni pesmi. Seksi i provokativna, šest uzastopnih nedelja pesma je bila na vrhu top lista. Postala je najprodavaniji singl 1980. godine u Sjedinjenim državama, na veliku žalost Stivi Niks iz Fleetwood Mac, koja ju je odbila, iako joj je prvobitno namenjena.

Nakon Stivinog „ne“, italijanski disko producent Đorđo Moroder, koji je radio muziku na filmu, zamolio je Debi Hari iz benda Blondi da mu pomogne da napiše tekst i komponuje melodiju. Debi je kasnije rekla da joj je za to bilo potrebno samo nekoliko sati.

– Tekst sam napisala iz perspektive glavnog lika, muške prostitutke. Film me je inspirisao, te sam zamišljala prvu scenu, vožnju uz obalu Kalifornije, tražeći reči – kazala je ona.

Pesma je postala najveći hit ovog benda, ali ne i jedina koja je dospela na vrh top lista. Iste godine Blondi se proslavio sa „The Tide is High“ i „Rapture“, čime je Debi Hari postala prva žena u istoriji koja je napisala tri broj 1 hita.

Bend Blondi se raspao 1982. godine, da bi se ponovo ujedinili 1997. godine. Nova etapa trajala je do 2004, kada su opet jedni drugima rekli „zbogom“. Na zajedničku turneju otišli su 2008. godine, da bi kasnije objavili još tri albuma, poslednji 2017. godine.

Izvor: Telegraf.rs