DOVITLJIVI ČEŠKI PROGRAMERI

Iz revolta što se ministri bahate na skupim javnim nabavkama, češki programeri odlučili su da bez nadoknade naprave softver za elektronsku naplatu na auto-putevima.

 

Besni što češka vlada troši novac poreskih obveznika na sumnjivo skupe javne nabavke bez tendera, a kao poslednju, na onlajn sistem elektronskog plaćanja putarine, češki programeri su ponudili, a premijer Andrej Babiš prihvatio, da narednog vikenda oni kao izazov na javnom nadmetanju gde zajedno traže softverska rešenja naprave taj e-šop besplatno.

češki programeri

Državni fond saobraćajne infrastrukture Češke bez tendera je poverio kompaniji Aseko Sentral Jurop posao izrade sistema za elektronsku naplatu putarine po ceni od 16 miliona evra, iako je po ocenama IT stručnjaka takav sistem moguće napraviti za deset puta manju sumu.

„Više nikada niko ne sme da se ophodi sa našim parama tako kako sada radi država. Odlučili smo da narednog vikenda organizujemo javni hakaton i programiramo besplatno ceo sistem e-šopa za elektronsku putarinu. Želimo da pokažemo koliki je apsurd da neko naruči posao za 16 miliona evra kada to nekoliko sposobnih ljudi može da uradi tokom vikenda”, pozvao je krajem prošle sedmice češki programer Tomaš Vondraček.

Ministar saobraćaja Vladimir Kremlik brani projekt kompanije Aseko Sentral Jurop od optužbi opozicije da je cena nadzidana, ali premijer Andrej Babiš sastao se danas sa Vondračekom pošto se i njemu projekt bez tendera učinio sumnjiv i preskup i dogovorili su se da e-šop naprave programeri, a da osetno jeftinija javna nabavka ostane samo u delu registra gde su poverljivi podaci i sistem kamera.

Sistem elektronskih vinjeta umesto dosadašnjih papirnih nalepnica u Češkoj bi trebalo da bude uveden od naredne godine.

Sličan sistem kakav želi da uvede Češka već ima Slovačka gde je ceo sistem plaćen tri miliona evra.

Izvor: Politika.rs