ČIA SEME

Čia seme je u proteklih deset godina postalo jako popularno zbog svojih hranljivih sastojaka koji pomažu celokupnom zdravlju.

Čia semenke potiču iz biljke Salvia hispanica (iz porodice nana), a izvorno raste u Južnoj Americi. Čia semenke su inače bile važna hrana za Asteke i Maje, kada su se cenile zbog svoje sposobnosti da obezbede energiju. „Chia“ je drevna reč Maja za “snagu“. Danas je čia seme postalo prepoznatljivo kao savremena super-namirnica.

Čia seme, seme sa neverovatnim nutritivnim vrednostima!

U poslednjih nekoliko godina, čia semenke su postale jako popularne i sada ih konzumiraju zdravstveno osvešćeni ljudi širom sveta. Neka vas ne prevari njihova mala veličina – ove sićušne semenke vam pružaju veoma moćan zdravstveni udarac!

Čia seme nutritivna i kalorijska vrednost

Čia semenke su široko priznate u svetu zbog svojih mnogobrojnih nutritivnih prednosti.

Dobre masti

Porcija od 3 kašike čia semenki sadrži oko 11 grama masti, od kojih je samo 1 gram zasićenih masti. Ostatak čine polinezasićene i mononezasićene masti, koje su zdrave za srce. Chia seme je bogato omega-3 masnim kiselinama, što je vrsta polinezasićenih masti.

Omega-3 masne kiseline su povezane sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući i smanjen rizik od srčanih bolesti i eventualnog moždanog udara. Jedenje čia semenki, kao deo zdrave ishrane, može sniziti holesterol, trigliceride i krvni pritisak.

Čia semenke kalorija, proteini i ugljeni hidrati

Chia seme, kao i druge vrste semena ili orašastih plodova, jeste koncentrisan izvor kalorija. Tri kašike čia semenki sadrže 179 kalorija. Za nekoga ko je na ishrani od 2.000 kalorija po danu, ovo je nešto više od 11% preporučenog dnevnog unosa kalorija.

Ista ova porcija daje 6 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata. Za sportiste, čia seme može da pruži dobru alternativu sportskim napicima, budući da sadrži mnogo manje šećera i veći nivo omega-3 masti.

Vlakna

Porcija od 3 kašike čia semenki sadrži gotovo 13 grama vlakana. Za odrasle, preporučeni iznos za unos vlakana je 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce. Vlakna pomažu u regulisanju funkcije sistema za varenje, snižavaju nivo holesterola i regulišu nivo glukoze u krvi.

Čia semenke vitamini i minerali

Čia semenke sadrže dosta kalcijuma u ​​maloj porciji. Porcija od 3 kašike čia semenki sadrži neverovatnih 233 miligrama kalcijuma. Preporučeni unos kalcijuma za odrasle je 1.000 miligrama dnevno.

Količina kalcijuma u ​ovoj porciji čia semenki je samo neznatno manja od iznosa koji se nalazi u 1 šolji mleka (299 mg). Pored toga, porcija od 3 kašike čia semenki sadrži 2,8 miligrama gvožđa, kao i druge važne hranljive materije, poput fosfora, kalijuma, magnezijuma i cinka.

Kako se koristi čia seme?

Čia seme se prvenstveno prodaje u svom sirovom, osušenom obliku. Ove semenke se takođe mogu naći u velikom broju “zapakovane“ hrane, kao što su hleb, žitarice, kifle i krekeri. Čia seme ima blag, orašasti ukus, što ga čini ukusnim dodatkom mnogim namirnicama.

Chia seme se može posuti preko salata ili žitarica, može da se umeša u jogurt ili da se jednostavno ubaci u skoro svaki recept.

Naročito su popularne čia semenke u kombinaciji sa jogurtom. Samo ubacite 2 kašike chia semenki u čašu jogurta, promešajte, neka kratko odstoji i popijte; u ovo možete da dodate i narendanu jabuku ili neko kandirano voće.

Poslednjih godina se javlja prava ekspanzija u broju proizvoda koji sadrže čia seme, uključujući i mnoge proizvode od žitarica, krekere, čips i napitke. Čia seme ne treba da se melje i neće se pokvariti na način na koji može laneno seme.

Seme apsorbuje tečnost kada je natopljeno i može se umešati u sokove ili frape. Čia seme nema mnogo primetan ukus, tako da možete da ga dodajete u skoro bilo koju hranu ili piće. Čia klice su takođe jestive, a mogu se dodati i u sendviče, salate i druga jela.

Izvor: Prirodanadar.rs