NEVINA ŽRTVA DŽORDŽ STINI

Afroamerikanac Džordž Stini Džunior bio je najmlađa osoba osuđena na smrt u 20. veku u SAD. Imao je samo 14 godina kada je pogubljen na električnoj stolici 16. juna 1944.

 

Tokom suđenja, sve do dana kada je pogubljen, Džordž Stini je nosio u rukama Bibliju, tvrdeći da je nevin.

džordž stini

Bio je optužen da je ubio dve devojčice, belkinje, Beti Džun Biniker (11) i Meri Emu Temz (7) u martu te godine. Njihova tela su pronađena u plitkom jarku u blizini kuće u kojoj je Džordž stanovao s roditeljima.

Jedini, posredan dokaz na suđenju bila je činjenica da je s devojčicama pričao dan pre nego što su pronađene mrtve. U to vreme, svi porotnici na suđenju bili su belci. Suđenje je trajalo svega dva sata, a presuda je doneta za svega 10 minuta.

Pre pogubljenja, Džordž nije mogao da vidi svoje roditelje 81 dan. Bio je zatvoren u samici, 80 kilometara od grada u kom je živeo. Saslušan je nasamo, bez prisustva roditelja ili advokata.

Šerif je tvrdio da je dečak priznao ubistva, iako nije bilo nikakvog potpisanog ni pisanog dokumenta. Kroz nazovi suđenje prošao je bukvalno sam. Nijedan Afroamerikanac nije prisustvovao suđenju.

Usmrćen je strujom jačine 5.380 volti koja mu je prolazila kroz glavu. Roditeljima dečaka je prećeno i sprečeni su da mu prilaze u sudnici. Kasnije su i proterani iz grada.

Sedamdeset godina kasnije, njegovu nevinost dokazao je sudija iz Južne Karoline. Deo šine kojom su devojčice ubijene, bio je težak više od 19 kilograma. Stoga je bilo nemoguće da je Džordž podigne, kamoli da zamahne dovoljno jako da pobije devojčice. Tada je bio visok oko 152 centimetra i težak oko 45 kilograma. Dečak je bio nevin, a neko je „namestio“ da on bude okrivljen samo zato što je bio crnac.

Stiven King je bio inspirisan njegovom tragičnom pričom kada je pisao „Zelenu milju“, koja je ekranizovana 1999. godine. Njegova priča takođe je ispričana u filmovima „The current: The story of George Stinney, Jr (2017); „83 days“; „The execution of George Stinney“.

Umoran sam šefe,
umoran sam od putovanja,
usamljen kao vrabac na kiši.
Umoran sam od usamljenosti,
nemam koga da pitam odakle dolazimo,
gde mi to idemo i zašto.
Najviše sam umoran od ljudi koji se
ponašaju ružno jedni prema drugima.

Džon Kofi, Zelena Milja

Izvor: FB Radioaktivni komarac