KOSMIČKO JAJE

Kosmičko jaje polako je plovilo kroz oblake. Unutra je sedeo čovek u kombinezonu. Gledao je kroz prozirne zidove koji su ga okruživali i divio se lepoti.

 

Čovek u blistavom kombinezonu ustao je iz svog sedišta u komandnoj sobi svemirskog broda i obema rukama počeo da šara po znacima od svetlosti koji su ga okruživali. Brzim pokretom ruke dotakao je znak crvene boje i zid pred njim zamenjen je prizorom koji se odigravao vani.

kosmičko jaje

Iskra, u beskrajnoj tami. Gledao je kako se pali malo žuto sunce. Njegovom moćnom brodu nije bio problem da skupi i sabije sav taj helijum i onda da pokrene fuzionu reakciju duboko u srcu gasnog oblaka.

Odlučio je da je dosta uradio prvog dana.

Drugi dan života novog sunca, pomislio je. Svetlosni znaci su opet zaigrali oko čoveka u kombinezonu. Napolju su oko sunca sad već bile planete. Zakoni fizike i hemije lepo su se povinovali moćnim nevidljivim zracima koji su dolazili sa svemirskog broda.

U danima koji su usledili oko sunca se počeo okretati čitav sunčev sistem u svoj svojoj složenosti, a na ozarenom licu čoveka u blistavom kombinezonu ocrtavala se neizmerna sreća.

Šestog dana se iz velikog svemirskog broda izdvojila jedna manja letelica, nalik jajetu, pa se uputila prema posebno odabranoj planeti koja je okruživala mlado žuto sunce.

Kosmičko jaje polako je plovilo kroz oblake. Unutra je sedeo čovek u kombinezonu. Gledao je kroz prozirne zidove koji su ga okruživali i divio se lepoti. Prateći njegove misli, mala letelica se spustila niže i iz kopna se promolila planina. Bregovi su se zatalasali. Dalje, iznad okeana, voda se uzburkala pa umirila nakon što je primila spore života.

Sedmog dana poželeo je da se odmori. U komandnoj sobi svog svemirskog broda seo je u sedište i zaspao.

Probudio se u krevetu. Kraj njega, njegova žena. Opet je sanjao. Počeo je da se sprema za posao.