OD RADNIČKOG NASELJA DO NAJMODERNIJEG DELA GRADA

Novi Beograd je najmlađa urbana celina u Srbiji i po mnogima, grad za sebe. Nastao je bukvalno besplatnim i dobrovoljnim radom. U njegovoj izgradnji učestvovalo je više od 200.000 srednjoškolaca, studenata, radnika i inženjera iz svih krajeva bivše Jugoslavije, koliko i danas cela opština ima stanovnika.

 

To ga danas čini najgušće naseljenom opštinom u Srbiji, a broj njegovih stanovnika svakodnevno raste. Iz toga proizlazi da je i potreba za stanovima, po kojima je ova opština najprepoznatljivija, iz godine u godinu sve veća.

Istorija Novog Beograda

Primamljiva lokacija preko reke čini da su i agencije nekretnina na Novom Beogradu veoma upošljene ovih dana. Poslednjih deset godina, koliko postoji naselje Belvil u bloku 67, Novi Beograd polako skida ruho sivih armiranih čudovišta, koja podsećaju na slične brutalističke poduhvate na prostorima jugoistočne i istočne Evrope, kakvi su mogli nedavno da se vide u bi-bi-sijevom spektaklu Černobil i nekadašnjem gradu Pripjatu.

Do najpoznatije ravnice u Beogradu dolazi se nakon prelaska jednog od šest mostova. Danas je to najbrže rastuća gradska opština, korporativni centar čitave Srbije, opština sa najviše zelenila i srce svih dešavanja sa leve strane reke Save. A gde počinje istorija Novog Beograda?

Istorija Novog Beograda i njegove znamenitosti

Prvobitno je projektovan kao moderan deo grada i poslovni deo države. Zbog te činjenice stanovnici ovog dela Beograda dugo se nisu mogli pohvaliti velikim brojem kulturnih ustanova. Danas je situacija sasvim drugačija. Pored Muzeja savremene umetnosti kod Ušća, na Novom Beogradu može se posetiti i istorijski arhiv Beograda, Dom kulture Studentski grad, Studentski kulturni centar, malo pozorište Duško Radović. Sinonim Novog Beograda su šetališta uz Savu i Dunav i veliki broj zelenih površina. Takođe, biciklisti ovde mogu naći svoju oazu. Poslednjih petnaest godina jedno od glavnih obeležja je Beogradska ili Kombank Arena, ili jednostavno Arena, u kojoj se može uživati u raznovrsnim sportskim manifestacijama ili koncertima domaćih i stranih muzičkih zvezda. Velika prednost Novog Beograda jeste blizina aerodroma i međunarodnih puteva, široki bulevari i veliki broj parking mesta.

Kratka istorija novobeogradskog sporta

Preteča Arene, što se tiče sportskih i muzičkih manifestacija, bila je Hala sportova. Od svog osnivanja bila je domaćin vrhunskim klubovima i takmičenjima. Zvanično ime je Palata sportova, a danas nosi ime po čuvenom košarkaškom treneru Ranku Žeravici.

Kada je reč o fubalu na Novom Beogradu, neizostavno je ime nekadašnjeg giganta Radničkog. Ove godine današnji trećeligaš proslavlja vek postojanja. U skladu sa svojim imenom, Radnički je bio stožer radničkog pokreta pre Drugog svetskog rata. Nositi njegov dres bilo je, kao i u istoimenoj seriji, više od igre. I sportisti i simpatizeri kluba bili su podrvgnuti nekoj vrsti indoktrinacije. Štampale su se brošure o radničkim pravima, organizovale političke diskusije, a po potrebi i štrajkovi. Sve u cilju popravljanja radničke klase u društvu. Navijači Radničkog prvi su u Beogradu išli organizovano na gostovanja. Najveće uspehe ostvario je pedesetih godina prošlog veka, kada je neretko znao da pomrsi račune najvećim gradskim rivalima, Zvezdi i Partizanu. Zbog nesvakidašnjeg umeća u nogama prozvali su ih Majstorima sa Dunava. Neka od najpoznatijih imena iz tog perioda su: Blagoje Vidinić, Jovan Jezerkić i Zoran Prljinčević.