POVOD ZA RAT ZALUTALI PAS

Davne 1925. jedan zalutali pas izazvao je sukob međunarodnih razmera između Grka i Bugara. Kao epilog tog rata, poznatog kao Petrički incident, stradalo je najmanje 50 osoba.

 

Grčka i Bugarska su često imale turbulentan odnos, a događaj iz 1925. godine najbolje govori o tome koliko je malo bilo potrebno za eskalaciju situacije. Ovde je bio dovoljan samo jedan zalutali pas koji se u pogrešno vreme našao na pogrešnom mestu.

zalutali pas

Uglavnom je teško odrediti šta je tačan uzrok nekog rata, ali u oktobru 1925. godine nije bilo nikakve sumnje. U pitanju je bio pas!

Na graničnom prelazu razigrani pas uspeo je da pobegne sa povoca i rešio je da krene u obilazak okoline. Njegov vlasnik, grčki vojnik, prešao je na bugarsku teritoriju svega nekoliko koraka, kako bi vratio svog psa.

Bugarski stražar ga je istog momenta upucao. Obe strane su odmah otvorile vatru, pre nego što je jedan grčki oficir koji je mahao belom zastavom došao do neutralne teritorije, odakle je pozivao na mir, prenosi „Listverse“.

Bugarski vojnici su upucali i njega.

Novi grčki vojni komandant kao da je baš to čekao kako bi se dokazao. Dao je Bugarskoj 48 sati da se izvini, uhapsi snajperiste i obešteti porodice žrtava. Zatim je, ne čekajući da istekne tih 48 sati, napao Bugare.

Grčka se obratila saveznicima i pozvala je Srbiju da joj se pridruži u odbrani časti psa, a Bugarska je otišla u Ligu naroda radi zaštite.

Rat je brzo eskalirao i kao rezultat stradalo je najmanje 50 ljudi. Sukob je trajao svega 11 dana, a poznat je i pod nazivom Petrički incident.

Epilog? Liga naroda ocenila je da je Grčka agresor i tražila je da zvanična Atina plati odštetu Bugarskoj, a grčki vojni komandant je smenjen.