KOMBUHA NAPITAK

Ukoliko niste čuli za kombuha napitak on se zapravo pravi od šećerom-zaslađenog crnog čaja, zajedno sa kvascem i bakterijama.

Kombuha napitak

Kombuha napitak je odličan lek za kandidu i pankreas!

Na ovaj način se dobija fermentisani kombuha čaj, koji sadrži sirćetnu kiselinu, malu količinu alkohola i niz probiotika (tj. korisne bakterije).

Kombuha napitak (kombuha čaj ili kombuha sok) nastao je u Istočnoj Aziji. Još tada se koristio za lečenje raznih zdravstvenih stanja, ali zatim se proširio na većinu zemalja. Možete pronaći flaširani kombuha napitak u prodavnicama zdrave hrane ili ga možete sami pripremiti.

Zavisno od vremena vrenja, ukus kombuha čaja varira od blago slatkog i kiselkastog do jakog ukusa sirćeta.

Nutritivni sastav

Ovaj napitak sadrži niz kvasca i bakterijskih vrsta. Takođe sadrži i polifenole, amino-kiseline i organske kiseline.

Nakon završetka pomenutog procesa fermentacije, kombuha napitak se obogaćuje raznim mineralima, korisnim enzimima, vitaminima (vitamina B1 ili tiamin, B2 ili riboflavin, B3 ili niacin, B6, B9 ili folna kiselina, B12, vitamin C).

Tu su i brojni drugi značajni sastojci, kao što su:

– glukonska kiselina,
– oksalna kiselina,
– sirćetna kiselina,
– glukuronska kiselina,
– usninska kiselina,
– fruktoza,
– mlečna kiselina.

Lekovita dejstva

Kombuha može da se pohvali dejstvom protiv bakterija, tj. antibiotskom dejstvu. Ovo baktericidno i bakteriostatsko dejstvo znači da kombuha napitak deluje protiv niza patogena i koristi se u terapeutske svrhe za lečenje različitih bakterijskih infekcija i upala.

Neka od najvažnijih lekovitih dejstava kombuhe uključuju:

– povećanje energije

– poboljšanje funkcije pankreasa

– deluje protiv kandide (kvasca)

– detoksikacija jetre

– bolje varenje

– poboljšanje raspoloženja (pomaže kod anksioznosti/depresije)

– može biti korisna za mršavljenje.

– pomaže usvajanje hranljivih materija.

Kombuha napitak za kandidu

Kombuha je zdravo, tradicionalno piće. Međutim, šta ako osoba ima kandidu? Da li će činjenica da kombuha sadrži korisne kvasca, kao i bakterije, pogoršati situaciju?

Ključ je da kombuha sadrži blagotvorne kvasce, ne patogene poput kandide.

Stoga, kada neko ko pati od infekcije kandidom počinje da pije kombuha čaj po prvi put, može da doživi kratkoročno pogoršanje simptoma, što može zbuniti osobu da pomisli da kombuha zapravo pogoršava problem.

U stvari, ovo pogoršanje simptoma kandide je više nego verovatno samo privremeno, budući da korisni kvasci i probiotici u ovom tradicionalnom fermentisanom piću počinju da vrše rebalans crevne mikroflore.

Ovo podrazumeva da umiru velike količine patogena koji izazivaju privremeno pogoršanje simptoma.
Ovo kratkoročno pogoršanje simptoma se ponekad naziva „kriza lečenja“. Kriza lečenje može da se javi, ne samo sa kombuhom, već i sa ostalim fermentisanim pićima, kao što su kefir ili čak jogurt.

Kombuha napitak kako se pije?

Kada je u pitanju kombuha napitak doziranje još uvek nije precizno utvrđeno. Takođe zavisi od toga da li se koristi u preventivne ili medicinske svrhe. Kada se pije preventivno, trebalo bi da se uzima 2 puta dnevno po 100ml, a kada se koristi za lečenje nekog zdravstvenog stanja – onda se uzima 3 puta dnevno po 100ml.

Prvi put se pije ujutru na prazan želudac, a potom nakon ručka i na kraju uveče pred spavanje.

Izvor: Prirodanadar.rs