MANDARINE KAO LEK

Mandarine kao lek su odlične za imunitet i imaju velika lekovita dejstva. Ovo slatko voće pomaže kod mnogo toga, te treba što češće da ih jedete!

Za mandarine se veruje da su nastale u jugoistočnim tropskim šumama Kine. Danas se široko uzgajaju u mnogim delovima sveta.

Mandarine kao lek za imunitet i celokupno zdravlje organizma

Ukusne i sočne, mandarine su i neverovatno zdrave. Pročitajte u nastavku kako sve možete da koristite mandarine kao lek.

Vrste mandarina

Sledeće vrste mandarina su najpopularnije za uzgoj na našim prostorima:

1) Chahara – pripada grupi vrlo ranih sorti i može da se bere krajem septembra i početkom oktobra. Meso ove vrste mandarine je bez semenki i vrlo je sočno.
2) Od vrlo ranih sorti treba pomenuti i sledeće: Ichumare i Wakiyama, ok kojih obe dozrevaju u septembru.
3) Okitsu – spada u grupu ranih sorti i dozreva u oktobru. Plod izgleda kao da je skoro bez fizičkih nedostataka, a meso je bez semenki.
4) Kawano wase – dozreva u oktobru i spada u rane sorte, mada predstavlja iskorak prema kasnijoj fazi berbe (koja može da se razvuče do novembra).
5) Saigon – srednje kasna sorta, dozreva u novembru.
6) Owari ili ”Unšiju” – spada u grupu kasnih sorti, dozreva krajem novembra i u decembru. Moguće je pronaći retke semenke.

Lekovita dejstva mandarine

Zahvaljujući svom bogatom sadržaju hranljivih materija, lekovita dejstva mandarine su zaista brojna, a najznačajnija su navedna u nastavku.

Mandarine kao lek su dobre za:

– poboljšanje zdravlja očiju
– jačanje kostiju
– zdravlje kože i kose
– pomažu da vaše telo apsorbuje gvožđe
– sprečavaju dijabetes
– sprečavaju moždani udar
– štite vas od gojaznosti
– sprečavaju nastanak raka
– oblikuju mišiće
– poboljšavaju zdravlje sistema za varenje
– jačaju imunitet
– poboljšavaju raspoloženje
– sprečavaju grčeve
– deluju kao antiseptik (kada se koristi spolja kao etarsko ulje)
– detoksikuju organizam.

Mandarine kao lek za dijabetes

Neki istraživači su dokazali da su mandarine takođe savršen izvor flavonoidnog jedinjenja pod nazivom nobiletin. Ova komponenta podstiče telo da sagoreva masti i sprečava proces proizvodnje masti. Tako će verovatno moći da se izbegne bolest izazvana mastima u telu kao što je dijabetes tipa 2.

Mandarine i giht

Mandarine su čistači organizma, odnosno vrše detoksikaciju organizma i olakšavaju izbacivanje štetnih materija, poput mokraćne kiseline, iz tela – što znači da mogu da spreče nastanak gihta.

Mandarine i visok pritisak

Mandarine imaju dobru količinu kalijuma i nizak sadržaj natrijuma. Mandarine su zapravo poznate zbog visokog sadržaja kalijuma. Velika mandarina sadrži 199 mg kalijuma, u poređenju sa 2,4 mg natrijuma. Ovo pomaže da se krvni sudovi opuste i održava odgovarajući krvni pritisak.

Mandarine za zdravlje i imunitet

Vitamin C, koji se nalazi u mandarinama, će poboljšati imuni sistem. Konzumiranjem mandarina, vi ćete imati manju verovatnoću da se razbolite od prehlade, gripa, groznice i drugih sličnih tegoba. Dakle, ako želite da ostanete zdravi sve vreme, konzumiranje mandarina je najbolji način da se to postigne!

Mandarine za mršavljenje

Ukoliko želite da smanjite telesnu težinu i da imate dijetu, jedenje mandarina je jedan od najboljih izbora, jer ovo voće sadrži veliku količinu vlakana. Pored toga, mandarine sadrže vitamine koji će sprečiti proizvodnju kortizola, što je hormon koji može da izazove stres i može da podstakne vaše telo da skladišti masti. Dakle, od sada, uključite mandarine u svoju svakodnevnu ishranu i ova mandarina dijeta će sigurno doneti pozitivne rezultate što se tiče gubljenja suvišnih kilograma.

Mandarine kao lek za jetru

Takođe je otkriveno da vas mandarine mogu osloboditi toksina u telu. Kada konzumirate mandarine, one će delovati kao depurativ koji će vam pomoći da očistite svoju krv. Ovo voće će takođe podstaći izlučivanje toksičnih ili drugih neželjenih supstanci, poput mokraćne kiseline ili zagađivača, preko znoja ili urina. Zahvaljujući tome što čiste i detoksikuju organizam, mandarine za jetru takođe predstavljaju sredstvo za prirodno čišćenje i detoksikaciju.

Mandarine kao lek za probavu

Mandarine su odličan izvor vlakana. Preporučen dnevni unos dijetetskih vlakana za muškarce i žene je 38 grama i 25 grama, respektivno. Vlakna mogu pomoći u sprečavanju zatvora, poboljšavajući tako probavu i olakšavajući kontrolu crevnih pokreta.

Izvor: Prirodanadar.rs