MATCHA ČAJ

Matcha čaj, kod nas poznat kao mača čaj je dobio veliku popularnost u proteklih par godina. Saznajte zašto je ovaj zeleni čaj toliko cenjen.

Budistički monasi su poštovali matcha čaj kao „eliksir zdravlja“, budući da ima potencijal da poveća koncentraciju i ubrza metabolizam.

Matcha čaj - zašto mnogi vole i koriste ovaj zeleni čaj?

Matcha prah je poreklom iz Kine, mada po nekima iz Japana, i bio je korišćen kao lek za lečenje različitih bolesti.

Matcha se dobija od visoko-kvalitetnog lista zelenog čaja, uzgojenog u senci, poznatog kao “tencha“. Žbunje ove biljke se natkriva, kako bi se izbeglo izlaganje listova direktnoj sunčevoj svetlosti, koja smanjuje brzinu fotosinteze i usporava rast biljaka. Ovo daje listove sa tamnijom nijansom zelene boje i stimuliše proizvodnju hlorofila i aminokiselina.

Žetva ovih listova se vrši ručno, kako bi se obezbedio izbor najmlađih i najmanjih lišća za matcha zeleni čaj najboljeg kvaliteta. Za razliku od drugih zelenih čajeva, listovi koji se koriste za mača čaj se na kratko izlažu pari, da ih zaštiti od oksidacije i sačuva njihov ukus i hranljivi sadržaj.

Ovo je praćeno izuzetno finim mlevenjem “tencha“ listova pomoću mlinova sa granit kamenom, što rezultira u prelepom zelenom matcha prahu, koji je sirovina za Matcha zeleni čaja.

Kao i svi kofeinski čajevi (zeleni, crni, beli, oolong), matcha se pravi od listova biljke Camellia sinensis.

Sweden bitter oglas 900px

Mača čaj: nutritivni sastav

Mača čaj je zdrav napitak koji je izvor vitamina A, vitamina B kompleksa, vitamina C, vitamina E , vitamin K i minerala u tragovima. Matcha prah je bogat komponentama sa odličnom antioksidativnom aktivnosti, uključujući polifenole, katehine i hlorofil. Prisustvo aminokiselina, kao što su L-teanin i teofilin, u matcha čaju, čini ovaj napitak vrhunskim eliksirom zdravlja.

Matcha prah je pravo “skladište“ prirodnih antioksidanata i polifenola. Kada je u pitanju ispitivanje antioksidantne moći matcha čaja, otkriveno je da, u poređenju sa drugim zelenim čajevima, mača čaj ima najveću količinu epigalokatehin galata, izuzetno zdrave komponente sa brojnim prednostima.

Ovi antioksidansi mogu da pronađu slobodne radikale i neutralizuju njihove štetne efekte, a time štite telo od nastanka poremećaja ili zapaljenja, povezanih sa oksidativnim stresom.

Recept (Usucha, Koicha)

Osnovno pravilo kod pripreme mača čaja je da se ne koristi ključala vodaveć voda pred ključanjem. Prema japanskoj tradiciji, za pripremu ovog čaja je potrebno da imate široku i plitku posudu, usku i duguljastu bambusovu kašičicu i bambusovu metlicu. Matcha čaj se uvek priprema i pije svež.

Postoje dve vrste pripreme ovog lekovitog čaja: koicha i usucha.

Recept za mača čaj:

Kuvajte vodu do oko 75-85°C, dakle, potrebno je da bude vruća, pred ključanje – ali ne i ključala. Stavite matcha prah u posudu, u količini koju ćemo navesti ispod, u zavisnosti od toga da li želite da pripremate koicha ili usucha čaj.

Prelijte matcha prah vodom i mešajte čaj dok se matcha prah potpuno ne rastvori i dok se ne napravi pena, pri čemu čvršća pena znači da je matcha čaj bolji. Ovo mešanje treba obavljati bambusovom metlicom u jednom pravcu i ono treba biti relativno brzo. Nemojte da dodajete zaslađivače.

Koicha ili jači čaj od matcha praha se pravi korišćenjem 3.75 g matcha praha i 40 ml vode. Potrebno je da se koriste listići biljke koje su starije od 30 godina. Više je cenjen i skuplji od usucha čaja.

Usucha ili slabiji čaj od matcha praha se pravi korišćenjem 1.75 g (1 ½ bambusova kašičica) matcha praha i 75 ml vode. Potrebno je da se koriste listići biljke koje su mlađe od 30 godina.

Izvor: Prirodanadar.rs