VINO METEORITO IZ ČILEA

Kaberne sovinjon po imenu Meteorito pravljen je uz dodavanje meteoritskog kamena starog 4.5 milijarde godina. Dakle, ovo vino ima ukus svemira!

 

U opservatoriji Tagua Tagua u Čileu prodaje se Meteorito, vino „kosmičkog“ ukusa. Ovo nije hiperbola već činjenica: vino Meteorito pravljeno je uz dodavanje meteorita koji je pre oko 6.000 godina pao u pustinju Atakama.

meteorito

O ovakvom vinu svakako ne bismo pisali da je posredi običan turistički trik: no, kritičari širom sveta, među kojima je i čuvena Džensis Robinson, slažu se da je ovaj moćni kaberne sovinjon izvrsno vino, tipičan primer žarkog teroara u kome je nastalo.

Za stvaranje ovog vina odgovoran je Ian Hačen, direktor opservatorije Tagua Tagua i vinar, koji je odlučio da pokaže svetu puno značenje pojma mineralnost u vinu. Hačen pravi ovo vino tako što, nakon vinifikacije, potapa komad meteorita u burad u kojima vino sazreva. Rezultat je, tvrdi Hačen, vrlo intenzivan: snažna aroma kamena prožima se sa aromama kaberne sovinjona tako da zajedno tvore veliko, živahno vino koje se odlično uklapa uz jela od divljači.

– Dugo sam tragao za pravom sortom, i ispostavilo se da je samo kaberne sovinjon dovoljno robustan da izdrži dugotrajan dodir sa meteoritom. Rezultat je vrlo tamno vino svežeg ukusa – rekao je Ian Hačen, koji je vinograd Tremonte u Čileu kupio 2009. godine i odmah počeo da radi na ostvarenju svog sna da pravi vino oplemenjeno kamenom iz svemira. Za pravljenje vina odabrao je kamen star 4.5 milijarde godina, koliko i naša planeta.

– Kada pijete ovo vino, ispijate zajedno sa njim i elemente stare koliko i naš sunčani sistem – rekao je Hačen i dodao da je želeo da svima pruži priliku da probaju ukus kosmosa.

Vino se može kupiti u veb šopovima u Južnoj Americi, i to po ceni koja jasno sugeriše da prioritet Iana Hačena nije velika zarada, već promocija ove neobične spone vinarstva i astronomije. Cena je tek negde oko 2.000 dinara. A svakako je najlepši način da se kupi – odlazak u samu opservatoriju, gde se vino može degustirati na izvoru, pod zvezdama koje su, usled velike čistoće vazduha, možda i najlepše na planeti.

Izvor: Vinoifino.rs