SOLITER ZA ČETVOROČLANU PORODICU

Najveća privatna kuća na svetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaju u Indiji.

 

Kuća nazvana Antilija izgrađena je 2010. godine i to je najveća privatna kuća na svetu. U pitanju je soliter sa 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara.

najveća privatna kuća

Ono što je još zanimljivije je činjenica da kuću koristi četvoročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.

Antilija nije samo najveći dom na svetu, nego je i najskuplje imanje na svetu. Njena vrednost se procjenjuje na više od milijardu dolara.

Dizajnirala ju je kompanija „Perkins end Vil“ iz Čikaga, a građevinske radove je obavila australijska firma „Lejton end Vil“.

Soliter je visok nešto manje oko 167 metara pa ima 27 spratova s veoma visokim plafonima. Kad se uzme u obzir visina prosečnog plafona, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.

Na krovu ima dovoljno prostora za sletanje tri helikoptera, a ispod je sprat za kontrolu leta. Potom sledi stambeni dio, a onda spratovi namenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop s 50 sedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.

Antila može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korištenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika „ledena soba“ koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.

Vrednost zgrade se procjenjuje na više od milijardu dolara, a indijski mediji pišu da je izgradnja koštala dvostruko više.

Izvor: Klix.ba