LEPOTA BOGORODICE OSLEPLJUJE

Iz knjige „Čuda Presvete Bogorodice“ prenosimo kako je lepota presvete Majke Božije doslovno zaslepela jednog sveštenoslužitelja.

 

Priča o tom čudu kome je lepota Bogorodice tako delovala na jednog od sveštenih lica teče ovako:

lepota bogorodice

U jednom gradu Galije živeo je razuman i pobožan klirik koji se bavio prepisivanjem knjiga.

Ovaj blaženi čovek imao je veliku ljubav prema Presvetoj Bogorodici i želeo je da je ugleda još na ovom svetu. Zato se mnogo molio Bogu, pa Bog Koji ispunjava želje onih koji mu se usrdno mole, čuo je njegovu želju i poslao mu angela koji mu je rekao:

“Nebeska Carica je uslišila tvoje molitve i poslala me da ti javim da se pripremiš jer će rano u nedelju doći da je vidiš u takvoj krasoti kakva može biti dostupna telesnim očima; znaj da ćeš i od te i tolike krasote oslepeti”.

Kada je angeo to rekao, otišao je, a ovaj klirik je počeo da razmišlja kako će posle živeti slep, kada ne zna da radi ništa drugo osim da piše. Smislio je da zatvori jedno oko, a drugim da gleda Svetu Bogorodicu i samo na to oko da oslepi.

U određeno vreme mu se javila Sveta Bogorodica u takvoj svetlosti i lepoti da ljudski jezik to ne može izreći. Gledajući jednim okom, on se čudio takvoj slavi i krasoti, pa je otvorio i drugo, da bolje vidi, ali se ona odmah izgubila, te nije uspeo.

On je odmah sebe počeo da ukoreva i da se kaje što nije otvorio oba oka, da se još više obraduje, pa makar i potpuno oslepeo. Potom se molio, govoreći:

“O, Bože moj, udostoj me da opet vidim Presvetu Bogorodicu, makar posle toga sasvim obnevideo”.

Isto tako se molio Majci Božjoj i postio da bi mu se Ona javila. Tada je angeo Božji opet došao i rekao mu:

“Carica se smilovala zbog tvojih usrdnih molitava i opet će doći da je vidiš, zato što, zbog ljubavi prema njoj, želiš da oslepiš”.

On reče:

“Blagodarim Joj zbog njene blagodati i klanjam Joj se, slaveći njeno Sveto Ime. I ne samo vid da izgubim, nego i ruke i noge i celo svoje telo da izgubim, samo da mogu još jednom da je vidim”.

Angeo mu kaza sledeće:

“Izjutra da se spremiš i da budeš gotov, i nećeš oslepeti, nego će ti se i ovo oko što ti je prvi put oslepelo progledati i srce tvoje će se obradovati”.

Kada mu se opet javila Presveta Bogorodica u prevelikoj svetlosti on je pao licem na tle, kao apostoli na Gori Tavoru, i duša mu se prosvetlila, pa je gledao Presvetu Bogorodicu sa oba oka sve dok ona nije iščezla. Zatim je ovaj klirik nastavio da živi bogougodno, blagodareći Bogu i Svetoj Bogorodici i otišao je u večna obitavališta.