SLABO SRCE LEČENJE

Slabo srce lečenje zavisi od stanja u kome se srce nalazi. Pročitajte koje lečenje je najbolje za vas i kako da poboljšate simptome, uz redovan pregled kod vašeg lekara.

Slabo srce lečenje – glavni cilj tretmana srca je da produžite svoj životni vek.

Slabo srce lečenje - koje lečenje je najbolje za vaše stanje?

Lekovi za slabo srce

Kada je u pitanju slabo srce lečenje se najpre oslanja na određene lekove. Rane faze srčane insuficijencije mogu se lečiti lekovima koji će olakšati simptome i sprečiti da se stanje pogorša. Određeni lekovi su propisani za:

  • poboljšanje sposobnosti srca da pumpa krv
  • smanjenje ugrušaka krvi
  • po potrebi da se smanji rad srca
  • da se ukloni višak natrijuma i pojača nivo kalijuma
  • smanjenje nivoa holesterola.

Uvek razgovarajte sa lekarom pre nego što uzmete nove lekove. Neki lekovi su potpuno kontraindikovani kod osoba sa srčanom insuficijencijom, uključujući naproksen (Aleve, Naprosin) i ibuprofen (Advil, Midol).

Hirurgija za slabo srce

Kada se javi slabo srce lečenje ponekad može da zahteva i primenu hiruških procedura. Nekim ljudima sa slabim srcem biće potrebna operacija, kao što je koronarna bajpas operacija. Tokom ove operacije hirurg će uzeti zdrav komad arterije i pričvrstiti je na blokiranu koronarnu arteriju. Ovo omogućava krvi da zaobiđe blokiranu, oštećenu arteriju i da počne da struji kroz novu, zdravu arteriju.

Lekar takođe može da predloži angioplastiku. U ovom postupku kateter sa malim balonom koji je pričvršćen, ubacuje se u blokiranu ili suženu arteriju. Kada kateter dosegne oštećenu arteriju, hirurg naduvava balon da bi otvorio arteriju. Možda će hirurg morati da stavi stalni stent ili žičanu mrežicu ​​u blokiranu ili suženu arteriju. Stent trajno drži arteriju otvorenom i može sprečiti dalje sužavanje arterije.

Drugi ljudi sa slabim srcem zahtevaće ugradnju pejsmejkera da pomogne u kontroli srčanog ritma. Ovi mali uređaji su smešteni u grudima. Oni mogu usporiti otkucaje srca kada srce kuca prebrzo ili povećati rad otkucaja ako srce radi previše sporo. Pejsmejker se često koristi zajedno sa bajpas operacijama, kao i lekovima.

Transplantacije srca koristi se u završnim fazama srčane insuficijencije, kada nisu uspeli svi drugi tretmani. Tokom transplantacije hirurg uklanja sve ili deo srca i zamenjuje ga zdravim srcem od donora.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Kako može da se spreči slabo srce?

Zdrav način života može pomoći u lečenju slabog srca i sprečavanju razvoja ovog stanja. Gubitak kilograma i redovno vežbanje mogu značajno smanjiti rizik od slabog srca. Smanjenje količine soli u ishrani takođe može sniziti rizik.

Ostale navike zdravog načina života uključuju:

  • smanjenje unosa alkohola
  • prestanak pušenja
  • izbegavnje hrane sa visokim udelom masnoće
  • dobijanje adekvatne količine sna.

Koje su komplikacije srčane insuficijencije?

Nelečena srčana insuficijencija može na kraju dovesti do kongestivne srčane insuficijencije, stanja u kojem se krv nakuplja u drugim delovima tela. U ovom potencijalno životno ugroženom stanju može doći do zadržavanja tečnosti u udovima i u organima, poput jetre i pluća. Zato kada je u pitanju slabo srce lečenje mora da se obavlja što pre i adekvatnim metodama – kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije.

Srčani udar se takođe može pojaviti kao posledica komplikacije vezane za slabo srce.

Kakva je prognoza za osobe sa slabim srcem?

Slabo srce je obično dugotrajno stanje koje zahteva trajno lečenje da bi se sprečile komplikacije. Ako se ovo stanje ne leči, srce može tako oslabiti da izaziva životne komplikacije!

Važno je prepoznati da se srčana insuficijencija može dogoditi bilo kome. Treba da preduzmete doživotne preventivne mere da biste ostali zdravi. Uvek se obratite lekaru ako odjednom imate nove i neobjašnjive simptome koji mogu ukazivati na problem sa srcem.

Budući da je slabo srce najčešće hronično stanje, simptomi će se vremenom pogoršati. Lekovi i operacije mogu olakšati simptome, ali takvi tretmani možda neće pomoći ako imate ozbiljan slučaj slabog srca. U nekim slučajevima, slabo srce može biti čak i opasno po život.

Zapamtite da kada se javi slabo srce lečenje u ranoj fazi je od ključne važnosti. Rani tretman je zaista ključan u sprečavanju najozbiljnijih slučajeva srčane insuficijencije. Odmah pozovite lekara ako pokažete znake srčane insuficijencije ili ako verujete da imate ovo stanje.

Izvor: Prirodanadar.rs