NAŠE GORE LIST

Holivudska industrija je, poput ostalih na zapadu, otvorila širom vrata za radnike sa strane. Tržište u potrazi za novim (ponekad pomalo tipskim) ulogama traži glumce širom sveta, te tako i sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Sama činjenica da im engleski nije maternji jezik, srpski glumci u Holivudu imaju otežan proboj u sam vrh holivudske mašinerije. Čak ni odlično poznavanje jezika nije dovoljno da glumce sa naših prostora gurnu u prvi plan. Čini se, ipak, da se poslednjih godina situacija ipak polako poboljšava.

Srpski glumci u Holivudu

Rade Šerbedžija je jedan od prvih koji su probili led „preko bare“. Setimo se samo ludog i neuništivog Rusa u hit flimu „Sneč“ Gaja Ričija. Ovih dana moglo bi se navesti da su među najtraženijim našim glumcima u Holivudu Stefan Kapičić i Željko Dimić. Kapičić igra i u nastavku hit ostvarenja „Deadpool“, koje se pre par godina našlo i na repertoaru domaćih bioskopa. Kapičićeva adresa je već duže vreme u Los Anđelesu, a odatle je poručio da ne postoji recept za one koji tek dođu u Holivud, postoji vera u sebe i neodustajanje, kao i da našim glumcima talenta ne manjka. Mladom glumcu je pošlo za rukom da se nađe i na listi pedeset najpopularnijih glumaca na svetu, prema sajtu IMDB-a, a ništa manji uspeh u svetu nije ni onaj koji je ostvario Predrag Bjelac, i to samo zahvaljujući ulozi u popularnoj franšizi „Hari Poter“.

Sergej Trifunović je zaigrao u filmu „Spasitelj“ sa Denisom Kvejdom, Marija Karan se pojavila u blokbasteru „Obred“ sa Entonijem Hopkinsom, dok je Branka Katić osvojila ulogom ljubavnice u „Državnom neprijatelju“, a potom nastavila da uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, koja je jedno vreme bila mesto prebivališta bivšeg bračnog para Ane Sofrenović i Dragana Mićanovića.

Koliko je teško uspeti u Holivudu?

Iako su mnogi naši glumci menjali lice Holivuda, mnogo je i onih kojima se sreća nije osmehnula. Katarina Radivojević navodi da je razlika, pre svega, u produkcionom smislu, dok je sve ostalo isto. Ona već godinama stvara u Americi, igrajući na filmskom platnu, ali i na daskama koje život znače.

Pomenuti Željko Dimić je uspeo da stigne do hit serija, kao što su „Mesto zločina“, „Red i zakon“, „Lilihamer“. A zaigrao je i sa koleginicom našeg porekla Stanom Katić u seriji „Kasl“.

Baš je on naveo jezičku barijeru kao glavni problem. Budući da je jezik osnovno izražajno sredstvo u glumačkom poslu i jedna od glavnih prepreka za nekog ko nije rođen i nije odrastao u Americi. Dalje kaže da je neophodan permanentni rad na jeziku i dijalektima, što podrazumeva i pohađanje kursa engleskog jezika, bez obzira na to koliko neko bio ubeđen da savršeno barata jezikom.

Jelena Stupljanin se pre nekoliko godina vratila iz Holivuda, gde je više od deset godina gradila karijeru. Tamo se prvo školovala, a onda i dobila priliku da svoj raskošan talenat pokaže pred velikanima kao što su Robert de Niro ili Džesika Lang, a pojavila se i u popularnoj seriji „Crna lista“ sa Džejmsom Spajderom. 

Katarina Oksenberg, našoj publici najpoznatija kao ćerka princeze Jelisavete Karađorđević, svojevremeno je glumila u „Dinastiji“. Od ostalih, tu su i Nataša Pavlović zbog serija „Las Vegas“, „Alajas“, „Agencija“ i „Monk“. U pomenutoj seriji „Red i zakon“ detektivku Ninu igra Milena Gović, takođe poreklom sa ovih prostora.

Kada se pominju srpski glumci u Holivudu, ne treba zaboraviti jednog od miljenika domaće publike. On se tek otisnuo u Holivud i nadamo se da ćemo tek slušati o njegovim uspesima. Naravno reč je o Nikoli Đuričku. Želimo mu puno uspeha!