NACIONALNI DAN NAUKE U RS

Tesla Memorijalno Društvo iz Njujorka uputilo je saopštenje sa predlogom da rođendan velikog srpskog naučnika bude proglašen za nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj.

 

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa istočno američkog g. Irineja, a u ime Tesla Memorijalnog Društva iz Njujorka uputili smo pisma Vladi Republike Srpske – gospodinu Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsedništva BiH i gospođi Željki Cvijanović, Predsednici Republike Srpske sa predlogom da Teslin rođendan 10. jul proglase za nacionalni Dan nauke u Republici Srpskoj.

nacionalni dan nauke

Početkom 2010. uputili smo sličan predlog Božidaru Đeliću, tadašnjem potpredsedniku Vlade Srbije i ministru za nauku i tehnologiju, a u januaru iste godine pokrenuli smo i veliku medijsku kampanju da Republika Srbija proglasi Teslin rođendan za nacionalni Dan nauke u Srbiji, što je na našu veliku radost i urađeno. Inače, 10. novembar je Svetski dan nauke koji je ustanovio UNESCO.

U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put obeležen 2011. godine, a od iste godine pored ovog datuma, koji Srbija obeležava kao članica UNESCO, odlukom Vlade, ustanovljen je i nacionalni Dan nauke 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle.

Kako je od tada prošlo skoro 10 godina, molimo vas da razmislite o našem predlogu kako bi se i u Republici Srpskoj u kojoj živi preko milion stanovnika slavio Tesla, jedan od najvećih sinova našeg roda.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu u Vojnoj granici, posebnoj oblasti Habzburške monarhije, pod vladavinom cara Franca Jozefa I. Tesla se rodio u srpskoj porodici, pravoslavnog sveštenika Milutina Tesle i Georgine (Đuke) Tesle, rođene Mandić.

Smatramo da pored Srpske Pravoslavne Crkve i naši velikani poput Nikole Tesle, Mihaila Pupina, Mileve Marić, Milutina Milankovića i mnogih drugih treba da budu tačke okupljanja svesrpskog naroda, ma gde da živi.

U našoj javnosti malo je poznato da je prvi parastos Nikoli Tesli održan u Sabornoj crkvi u Beogradu 23. januara 2006. Parastos je organizovan na inicijativu vladike, tadašnjeg jeromonaha Irineja, referenta Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve za međuverske i međunarodne poslove, koji je u maju 2006. izabran za episkopa Eparhije australijsko-novozelandske, i dr Ljube Vujovića, predsednika Teslinog Memorijalnog Društva u Njujorku.

Kako Teslino kremiranje nije bilo po njegovoj želji, već po odredbi Save Kosanovića, njegovog sestrića i naslednika, parastos je tada, a od tada i redovno, bilo moguće služiti.

Kada se situacija u Crnoj Gori stabilizuje, a sporni delovi teksta Zakona o slobodi veroispovesti povuku, isti predlog ponovo ćemo uputiti Vladi Crne Gore. Tim povodom, prvi put smo im se obratili 2010. ali bez uspeha.

Nikako ne bi trebalo zaboraviti činjenicu da je Kralj Crne Gore Nikola I odlikovao Teslu Ordenom Krst princa Danila prvog reda 1895. godine. Odlikovanje je došlo odmah nakon objave da je kompletirana prva hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima zasnovana na Teslinim patentima.

Brojne novine i naučni žurnali u celom svetu tada su čestitali našem Tesli jer je 9 od 12 patenata koji su omogućili rad centrale, pripadalo njemu.

Naš naredni korak i predlog biće da se Teslin rođendan proglasi za Međunarodni praznik Dan Nikole Tesle.

Podsećamo vas da je Tesla Memorijalno Društvo iz Njujorka pokrenulo 2002. zajedno sa sestrinskom organizacijom iz Australije (Tesla Forum), akciju proglašenja Međunarodnog dana Nikole Tesle koji treba da bude praznik progresa čovečanstva među svim nacijama sveta.

Za to je potrebno da Vlada Republike Srbije i/ili Vlada Crne Gore i/ili Vlada Republike Srpske uputi zvaničan predlog Ujedinjenim Nacijama za glasanje na Generalnoj skupštini, kao što nam je svojevremeno preporučio Kofi Anan – Generalni sekretar UN.

Veliki impuls, ali i nadu dobili smo kada je 18. jul proglašen za Međunarodni dan Nelsona Mandele (njegov rođendan). Danas ljudi širom sveta obeležavaju Međunarodni dan Nelsona Mandele.

Koliko bi proglašenje Teslinog rođendana za Međunarodni praznik značilo za imidž Srba na svetskoj pozornici suvišno je govoriti. Respekt koji bi tada stekli, kao narod koji je svetu podario veliki broj naučnika, veoma je važan kako danas, tako i za budućnost svih zemalja gde Srbi žive.

Marina Bulatović, novinar i publicista, pokretač proglašenja „Dana nauke Nikola Tesla“
Dr. Ljubo Vujović, predsednik Tesla Memorijalnog Društva
Dr. Mihailo Rundo, sekretar Nemačkog ogranaka Tesla Memorijanog Društva
Jasmina Vujić, profesor nuklearnog inženjeringa na univerzitetu Berkli u Kaliforniji