PROBLEM SU BOJE ZA TETOVIRANJE

Evropska agencija za hemikalije je predložila da se zabrane pigmenti za određene boje za tetoviranje. Posledice bi bile velike – umetnici tetoviranja strahuju da bi njihova branša mogla da sklizne u „ilegalu“.

 

Anke Calic sedi na stolici za tetoviranje i zavrće rukave svoje bluze. Na podlaktici joj se vide slike jednog bandita, plesačice i žene okićene perjem; sve – šareno. Ona već 35 godina radi u salonu za tetoviranje i za to vreme je svojim mušterijama istetovirala bezbrojne šarene slike. No, to bi ubuduće moglo da postane mnogo teže, a problem su boje za tetoviranje.

boje za tetoviranje

Evropska agencija za hemikalije (ECHA) predložila je da se određene supstance koje sadrže boje za tetoviranje povuku iz opticaja. U to spadaju pigmenti boja plavo 15 i zeleno 7, koje su sadržane u dve trećine svih boja za tetoviranje.

Nema studija o dugoročnom dejstvu

ECHA ukazuje da su pigmenti – prema jednomr regulativu EU – u kozmetici već tabu. A ono što ne sme da se primenjuje na koži, ne sme da se primenjuje ni pod kožom, smatra Agencija.

Boje za tetoviranje su pod sumnjom da sadrže kancerogene supstvnce, ali malo se zna o dugoročnom delovanju čestica boje u telu. Čak i ECHA priznaje da su hemikalije štetne po zdravlje, ali „da su posledice njihove primene nepoznate“.

U Nemačkoj se umetnici tetoviranja, njihoce mušterije i proizvođači boja zajednički protive planiranoj zabrani. Sredinom januara je majstor tetoviranja Jern Elzenbruh pokrenuo na internetu peticiju „spasimo boje za tetoviranje“. Cilj je da se problemom pozabavi vlada i da se izvrši pritisak na Evropsku komisiju kako bi zabrana bila sprečena. Do isteka roka za potpisivanje peticije 16. februara on je uspeo da sakupi više od 150.000 potpisa. Tako je ispunjen uslov da se njegov zahtev uopšte nađe na stolu Odbora Bundestaga za peticije.

Umetnici tetovaže strahuju od „skrivene zabrane rada“

Studija magazina „Apoteken umšau“ je pokazala da je 21 odsto Nemaca istetoviran. To znači da se udeo tetoviranih u stanovništvu tokom poslednjih sedam godina gotovo udvostručio – 2012. ih je još bilo 11,4 odsto. Ako pigmenti plavo 15 i zeleno 7 nestanu sa tržišta, to bi imalo ogromne posledice po industriju tetoviranja. „Tetoviranje bez boja ne ide“, kaže majstor zanata Sve Šinke za DW. On strahuje da bi umetnici tetovaže sada mogli da poču da rade ilegalno, na primer, tako što će naručivati boje iz SAD i raditi u skrivenim prostorijama. „Ja bih radije radio svoj posao bez da budem jednom nogom u zatvoru“, kaže Šinke.

Njegov kolega Denis Kloten smatra da je planirani regulativ zapravo skrivena zabrana rada. On kaže da nema dugoročno rađenih studija, ali da postoji dugo iskustvo mnogih majstora kada je reč o delovaju boje na kožu. „Niti mušterije listom oboljevaju od raka, niti im otpadaju ruke“, kaže on u razgovoru za DW.

Otpor prema prelaznom roku

U aprilu će zemlje EU održati savetovanje o zabrani. Ako do nje zaista dođe, postojaće višegodišnji prelazni rok – vreme u kojem će pigmenti i dalje moći da se koriste. A istovremeno će se tragati za alternativama za pigmente plavo 15 i zeleno 7. No, proizvođači boja i majstori zanata sumnjaju da će ta potraga uroditi plodom. „Pigmenti se ne mogu zameniti nečim drugim i zabrana bi katapultirala tetoviranje u kameno doba“, napisao je jedan proizvođač boja i potpisnik peticije.

I Denis Kloten smatra da prelazno vreme nema smisla. „Ako su pigmenti stvarno tako štetni i kancerogeni, zašto onda smeju da se koriste u prelaznom roku“, pita on, i dodaje: „Ništa od toga nije promišljeno kako treba.“

Izvor: DW.com